Paina napista

Kesäreissulla hihittelin mukille, jossa luki kutakuinkin, että ”Miun kans on heleppo tulla toimeen: tekkee vuan niinko mie sanon.” Kuvassa oli asianmukainen Justiina-hahmo. Tänä aamuna taas hymyilytti julkkis, joka ilmaisi saman asian naistenlehdessä näin (toki ainakin puoliksi leikillään): ”Ei mun kanssa ole hankala elää, jos mun nappuloita ei painele.” Niin, eipä tietenkään. Kaikkihan me olemme oikein herttaisia ja rauhallisia, kunhan kukaan ei ärsytä – eli tee asioita eri lailla kuin minä, arvostele minun tekemisiäni eikä varsinkaan töki niitä käsittelemättömiä kipukohtia, jotka olen huolellisesti piilottanut sisälleni. Ongelmana on vaan se, että joku riiviö niitä nappuloita kuitenkin aina onnistuu painelemaan. Auts.

Totuus on, että me olemme täällä nimenomaan painelemassa toistemme nappeja. Mitä tärkeämpi ja läheisempi ihmissuhde, sitä innokkaampi napinpainelija. Omat vanhemmat (ja sukulaiset muutenkin) ovat ihan parhaita. He osaavat taatusti ottaa esiin juuri ne aiheet, joista ei oikein mielellään puhuisi. Lapset tekevät samaa, minkä ehtivät. He vaistoavat herkästi vanhempien tunnetilat ja sohaisevat viattomilla kommenteillaan juuri siihen ampiaispesään, jonka olisi toivonut jäävän rauhaan. Lasten suusta -tyyliset huumoritokaisut ovatkin arkipäivää joka lapsiperheessä. Eikä pidä unohtaa omaa rakasta kumppania – varsinaista superpainelijaa.

Mikseivät kaikki sitten voi olla kiltisti ja käsitellä meitä silkkihansikkain? Siksi, että nappien paineleminen on osa suurta suunnitelmaa. Sillä tavalla me havahdumme, hoksaamme, oivallamme. Olemme yksinkertaisesti peilejä toisillemme. Monissa henkisissä perinteissä muistutetaan, ettemme yleensä hermostu siitä syystä kuin äkkiseltään luulisi. Kiukustumistamme todellinen syy eivät siis olisikaan esimerkiksi toisen sanat, vaan jokin meissä itsessämme niiden takia heräävä tunne, mielikuva tai muisto – ehkä jokin syvälle painettu, jota emme haluaisi tunnustaa edes itsellemme. Taustalla on ajatus, että olemme tavalla tai toisella tilanneet kaiken, mitä meille tapahtuu, vaikka näennäisesti niin ei olisikaan. Näin siksi, että oppisimme ja pääsisimme eteenpäin. Ehkä meidän on tarkoitus kohdata tuo asia, ehkä toinen heitti sen juuri siksi silmilleni?

Oletetaan esimerkiksi, että myöhästyin tapaamisesta (ei, ei, niin ei missään nimessä ole koskaan käynyt). Jos minulle huomautetaan tästä närkästyneeseen sävyyn, voin toki loukkaantua tai olla kiinnittämättä kommenttiin mitään huomiota. Mutta minun on myös mahdollista yrittää olla loukkaantumatta ja asettua sen sijaan toisen, ehkä kauankin kylmässä värjötelleen, asemaan: pahoitella, että näin pääsi käymään ja luvata jatkossa kiinnittää asiaan huomiota. Jos toinen olisi vain kiristellyt hampaitaan ja niellyt kiukkunsa, en ehkä olisi koskaan saanut itseäni kiinni tästä ärsyttävästä piirteestä enkä ryhtynyt tekemään sille mitään. Nyt sen sijaan jouduin menemään itseeni ja sain lisäksi loistavan tilaisuuden harjoitella tunteideni hallintaa – koska oikeassahan tuo toinen toden totta oli. Mitäpä siitä loukkaantumaan.

Toisten huomautukset, möläytykset, tölväisyt ja raivostuttavat kysymykset saavat meidät kiinnittämään käyttäytymiseemme huomiota ja tarvittaessa muuttamaan sitä. Ne ovat meille tilaisuuksia oppia. Napinpainelijoista pitäisi oikeastaan olla kiitollinen. Hehän suorastaan auttavat meitä eteenpäin nostamalla meissä pintaan hankaliksi kokemiamme asioita, jotta pääsisimme niihin käsiksi. Monissa henkisissä opeissa jopa kehotetaan hankkimaan lähipiiriin ärsyttävä ihminen, jos sellaista ei vielä ole (epätodennäköinen tilanne). Juuri heidän ansiostaan kun kasvamme ja kehitymme vauhdikkaimmin.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia