Parisuhteen ongelmat saa korjattua

Parisuhteen ongelmat ja parisuhteen onnellisuus lähtevät molemmat syntymään yhteisestä sopimuksesta, tapahtui siinä mitä tahansa. Parisuhteessa aina toinen toimii ja toinen hyväksyy toiminnan. Näin syntyy yhteinen malli. Jos kumpikin sydämessään hyväksyy mallin ja kaikki toimii hyvin, parisuhde kukoistaa. Kun se ei jompaakumpaa tyydytä, ongelmat alkavat.

Kun parisuhteessa alkaa mennä huonosti, ongelmat kasvavat, ellei tee mitään, jolla pysäyttää kierteen. Huonoista tunteista ja ikävistä sanomisista syntyy helposti oma uusi parisuhteen standardi, kaikkeen kun tottuu.

Viisainta olisikin ottaa tyytymättömyys puheeksi välittömästi ja puhua siitä kumppanille ja miettiä yhdessä ratkaisua asiaan. Jätämme usein puhumatta sen takia, että mielessä syntyy hylkäämisen pelko. Tuntuu, että jos valitan tai vaadin, toinen saattaa reagoida hylkäämällä. Näin sitten hylkää itsensä ja on epäreilu itselleen sekä kumppanilleen.

Parisuhteen ongelmat voi jakaa kolmeen vaikeusasteeseen:

1. Pieni tyytymättömyys

Sen saa hoidettua, kun rohkeasti ottaa asian keskusteluun. On hyvä jutella syistä tyytymättömyyteen sekä  yhteisistä molemmista hyviltä tuntuvista toimintamalleista. Samalla voi aloittaa oman tutustumismatkan itseensä. Miksi jokin tapa tuntuu oikealta ja jokin väärältä? Onko ehkä kyse oman uskomusmaailmani asioista, jotka eivät välttämättä olekaan totta.

     2. Pitkään jatkunut tyytymättömyys, josta on syntynyt peli, jota kumpikaan ei osaa lopettaa

Jos molemmilla on halu jatkaa parisuhdetta, asiat saa korjaantumaan ymmärtämällä, miksi toimii niin kuin on toiminut. Tärkeää on viheltää poikki molempien tunnistama peli. Kun huomaa pelaavansa tuttua peliä, voi kokeilla tehdä jotain ihan yllättävää, esimerkiksi halata tai suukottaa kesken riidan. Silloin menee puolisonkin peli sekaisin. Yhteinen hyvä hämmennys saa uutta liikkeelle. Yhteinen parisuhteen tavoitetila auttaa kulkemaan kohti onnellista yhteistä elämää niin, että molemmat mahtuvat kasvamaan parisuhteen sisällä.

     3.  Pitkään jatkunut tyytymättömyys, jossa molemmat haluavat loukata toista mahdollisimman paljon luullen, että siten saa toisen toimimaan haluamallaan tavalla.

Loukkausten takia yhteys toiseen katkeaa, ja erilleen kasvaminen lähtee liikkeelle. On oleellista tiedostaa omat mallit, niiden synnyt ja syyt, jotta pystyy itse muuttumaan haluamaansa suuntaan.  Asioiden korjaaminen vaatii molempien peiliin katsomista ja toiminnan muutosta, sekä loukkauksien lopettamista ja tapahtumien anteeksiantoa.

 

Hyvä parisuhde lähtee liikkeelle matkasta omaan uskomusmaailmaan, sen kyseenalaistamisesta, omien toiveiden tutkimisesta ja yhteisen stressittömän tavoitteen rakentamisesta. Tämä sama lääke toimii jokaisessa parisuhteen ongelman asteessa. Työn määrä lisääntyy asteen kasvaessa, mutta hyvä parisuhde on mahdollista saada aikaan jokaisessa vaiheessa.

Sekä parisuhteen tavoitetilan rakentamista, että omaa matkaa parisuhteen sisällä voi nopeuttaa verkkokurssilla: Parisuhteen ongelmista rakkauden ratkaisuihin. Verkkokurssi toimii myös hyvänä interventiona silloin kun omat keinot loppuvat. Tutustu kurssiin tästä.

Jollei parisuhde anna enää alustaa omalle kasvulle ja eteenpäin menemiselle, siihen jääminen tarkoittaa vain huonoon tilanteeseen tyytymistä. Kenenkään ei ole syytä uhrautua parisuhteen alttarille. Huono parisuhde ei ole sen arvoinen.

Kommentoi!

kommenttia