Pienestä kii

Elämä voi muuttua silmänräpäyksessä. Kaikki ovat varmasti joskus joutuneet jonkinlaiseen läheltä piti -tilanteeseen. Minut on muun muassa kiskaistu viime hetkellä pois raitiovaunun edestä ja ongittu merestä. Etsimättä tulee mieleen myös lukuisia muita tapauksia lähipiirissä: yksi on melkein pudonnut parvekkeelta, toinen ajanut vauhdissa ulos tieltä, kolmas kierinyt alas sillalta. Yksi tällainen hiuskarvan varassa -hetki osui kohdalle äskettäin.

Kyllä, elämä vilisti klassisesti filminauhana silmien edessä. Muistan myös syvän hämmästyksen: eihän tämän näin pitänyt mennä! Sitä seurasi saman tien oivallus, että minun mielipiteestäni huolimatta tämä menee juuri näin, jos on mennäkseen, enkä kerta kaikkiaan voi asialle yhtään mitään.

Melko harvoin sitä arjessa pysähtyy ajattelemaan, miten haurasta elämä todellisuudessa on. Pysähtymiseen tarvitaan syy. Ja vaikka aika hetkeksi jähmettyisikin paikoilleen ja näkisimme väläykseltä kirkkaasti, meillä on tapana unohtaa. Ennen pitkää kaikki palaa ennalleen ja elämä palaa taas tuttuihin uomiinsa. Pelästyksissä soperretut lupaukset ja hyvät aikomukset pyyhkiytyvät pois mielestä.

Se on sääli.

Uskon nimittäin, ettei mitään tapahdu sattumalta. Meille annetaan jatkuvasti tilaisuuksia oppia. Jos hienovaraiset vihjeet eivät mene perille, maailmankaikkeus ottaa vähitellen käyttöön järeämpiä aseita. Joskus kovapäinen oppija tarvitsee korvatillikan.

Mitä tästä sitten oli tarkoitus oppia? Sitä ehdin miettiä yön unettomina tunteina, kun tilannetta selviteltiin. Päällimmäiseksi jäivät ainakin seuraavat asiat:

Ilo ja kiitollisuus. Joka ikinen päivä on lahja, mikään ei ole itsestään selvää. Eivät rakkaat ihmiset vierellä, eivät rauhallisina soljuvat kesäiset päivät eikä se, että saamme joka aamu herätä tekemään täällä osuutemme. Meillä on miljoonia syitä olla kiitollinen.

Rakkaus. Loppujen lopuksi se on ainoa, millä on väliä. Arvokasta aikaa ei kannata tuhlata tiuskimiseen ja riitelyyn, valittamiseen ja arvosteluun. Sen sijaan voi pyrkiä olemaan hyväksyvä, lempeä ja ystävällinen – itselleen ja toisille.

Pienet asiat. Miten pieniä ja hauraita kuin perhosen siivet ne oikeasti tärkeät jutut – halaukset, hymyt, kosketukset, naurut ja juttutuokiot – ovat ja miten helposti ne jäävät jalkoihin, kun keskitymme otsa rypyssä työntekoon, uran luomiseen, omaisuuden haalimiseen tai muuhun muka tärkeämpään.

Luottamus. Tapahtui mitä tahansa, selviämme tavalla tai toisella. Olemme turvassa, meistä pidetään huolta. Vaikka pahin painajaisemme toteutuisi, emme siltikään jää yksin. Tämä oli kaiken kaaoksen keskellä ihmeellisen selkeää.

Nöyryys. Elämää on turha yrittää kontrolloida. Jos jotain on tarkoitus tapahtua, se tapahtuu, aivan silmiemme edessä, meiltä lupaa kysymättä. Yllättäen tästä toteamuksesta ei seurannutkaan paniikki vaan rauha: kaikki tapahtuu, kuten on tarkoitus. On turha pelätä, turha ohjailla, säätää ja mestaroida. Sen sijaan saa huokaista ja luottaa.

Tuskinpa muistan näitä oivalluksia joka hetki. Suusta karkaa varmasti jatkossakin sammakoita ja ärräpäitä ja saan itseni kiinni tyytymättömyydestä ja kriittisyydestä. Hätäilen, kiirehdin, suunnittelen ja hermoilen tuttuun tapaan. Ihan kokonaan en kuitenkaan halua unohtaa, vaan toivon, että edes osa opetuksista jää pysyvästi takaraivoon. Ei niin, että pelkäisin koko ajan, milloin jotain kamalaa taas tapahtuu, tai ahdistun ihmiselämän katoavaisuudesta, vaan juuri päinvastoin: että luottaisin elämään enemmän ja ymmärtäisin, että kaikki sujuu suuren suunnitelman mukaan. Että ilo ja kiitollisuus säilyisivät sydämessä enkä pitäisi mitään enkä ketään itsestäänselvyytenä. Arvostaisin elämää vieläkin syvemmin.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia