Pieni vaikea sana

– Anteeksi, olin ihan hirvee. – No hei, eipä ollut munkaan tähtihetki. Tässä puhelimeni näytöllä vilkkuvassa, ei-niin-harvinaisessa tekstarikeskustelussa ollaankin parisuhteen ytimessä. Maailmankirjallisuuden ehkä kummallisin elämänohje löytyy Erich Segalin Love Story -kirjasta: ”Rakkaus on sitä, ettei koskaan tarvitse pyytää anteeksi.” Miten niin? Elämä on melkoista sähläämistä, joten kyllä kai rakkauteenkin kuuluu aika olennaisesti se, että pyytää anteeksi, kun on mokannut – eli suhteellisen usein.

Jos pitäisi valita yksi sana, johon kiteytyy koko ihmiskunnan joskus niin sydäntä särkevä pyristely maailmassa, anteeksi olisi aika vahva ehdokas. Ehkä se siksi onkin joskus niin vaikea saada kakistettua ulos suustaan. Se vaatii nöyrtymistä. Anteeksi, etten ollut sellainen kuin haluaisin olla; sellainen kuin voisin olla; sellainen kuin yritän niin kovasti olla, mutta kun en vaan pysty, osaa, jaksa, ehdi, tajua. Anteeksi, että kiukuttelen, sekoilen, unohtelen, hermostun, tiuskin, hoputan, ilkeilen, olen itsekäs. Niin kovin, kovin kaukana täydellisestä.

Meidän kaikkien sisällä asuu suuri viisaus, mutta täällä arkipäivässä emme aina yllä ihan sinne asti. Meillä on vielä opittavaa, työstettävää. Anteeksi kertookin, että myönnämme oman keskeneräisyytemme: en (todellakaan) ole vielä valmis. Se kertoo kauniisti myös luottamuksesta siihen, että toinen näkee meidät sellaisina kuin todellisuudessa, sisimmässämme olemme: tiedäthän, etten halunnut loukata, että rakastan sinua, etten oikeasti ole tällainen. Toivomme ja uskomme, että toinen vastaa: tiedän, ei se mitään. Minäkin mokailen koko ajan, minäkään en ole täydellinen. Kun kaksi epätäydellistä ihmistä tekee parhaansa – vaikka joskus meneekin komeasti pieleen – ja ymmärtää, että niinhän se toinenkin tekee ja päättää siksi kaikesta huolimatta nähdä itsessään ja toisessa hyvän ja kauniin – niin, eikö se juuri ole rakkautta?

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia