Pistävän filosofin vastaanotolla

Niko Vuorinen on Suomen paras kalpamiekkailija, filosofian opiskelija ja nyt myös Basam Booksin esikoiskirjailija. Vuorisen toukokuussa 2015 ilmestyvä kirja Kalpa ja Mieli – filosofiaa
miekkailusta ja mielenhallinnasta
on syvällinen katsaus huippu-urheilijan elämään, jonka merkittävänä osana ovat tavoitteet ja niiden saavuttaminen. Kaikki tämä onnistuu rautaisilla hermoilla ja edistyneellä mielenhallinnalla.

Miten voi päästä mielensä herraksi? Vuorisen vastaus on selkeä: on aloitettava järjestelmällisesti alusta, pohdittava elämän peruskysymyksiä.

1. Filosofia

Moni pitää filosofista pohdintaa tarpeettomana jaaritteluna. Miksi pitäisi pohtia olevaisuuttaan, todellisuuden tilaa ja perusteita mielipiteilleen? Miksei asioiden voisi antaa tapahtua ilman sen suurempia kysymyksenasetteluja?

”Filosofiaa tarvitaan sen vuoksi, että se paljastaa pohtijalle vähitellen sen, mikä on tärkeää. — — Toisin sanoen se on ajattelua, joka muotoilee itsensä vastaukseksi kysymykseen ´Miten minun pitäisi elää?´”

2. Elämä

Elämää voi Vuorisen mukaan tarkastella miekkailun tapaan jännitejaksoina, joiden huippukohtia ovat perinteiset etapit: valmistuminen, työpaikan saaminen, häät, lapsen syntymä. Nämä huippukohdat ovat kuin pistoja miekkailuottelussa. Mitä sitten jää niiden välille?

”Pelkästään huippuhetkiä ja saavutuksia varten elävä sivuuttaa järjestelmällisesti suurimman osan elämästään.”

3. Aika

Monet meistä käyttävät aikaansa ”tuhlaillen” istumalla päämäärättömästi netin tai tv:n ääressä. Vuorinen muistuttaa, että tuhlaileva ajankäyttö on inhimillistä, mutta omaa käytöstään voi muuttaa toivotunlaiseksi.

”Aika on kuin savea, jota voidaan muotoilla omien tavoitteiden ja halujen mukaisesti. — — Mieti hetki: jos tietäisit kuolevasti tasan vuoden päästä, jatkaisitko silti sitä, mitkä nyt teet? Mikäli et, uskallan väittää, että tuhlaat aikaasi.”

4. Todellisuus

Tarkastelemme maailmaa aistiemme välityksellä ja niiden suodattamana, ja siksi kokemus maailmasta on aina yksilöllinen. Kahden ihmisen kokemusten välissä on kuitenkin kielestä rakentuva silta. Jos me kaikki näkisimme todellisuutemme samanlaisena, mitä keskusteltavaa meillä olisi?

”Kukaan ei havaitse todellisuutta sellaisena kuin se on — mitä se ikinä olisikaan — vaan paremminkin sellaisena kuin se itselle — omasta kuvakulmasta — ilmenee.”

5. Onnellisuus

Onnen tavoittelu on lähtökohtaisesti hyvän ja arvokkaan elämän tavoittelua. Onnellisuus on siis tunne, kokemus ja tietoisuuden kohde, joka ei ole sidottu tiettyyn tilanteeseen tai tapahtumaan. Jos onnellisuudesta muodostuu olemisen perustila, se menettää hohtonsa. Ihminen voi olla samaan aikaan sekä onnellisuutta että onnettomuutta aiheuttavien tekijöiden alaisuudessa.

”Näin ollen onnellisuus on oikeastaan positiivisten sekä negatiivisten kokemusten summa, joka jää lopputuloksen osalta ensimmäiseksi mainitun puolelle.”

Lainaukset ovat Kalpa ja mieli -kirjasta.

Mitä sinun mielestäsi on onnellisuus? Osallistu keskusteluun artikkelin alla tai tapahtuman sivuilla Facebookissa: Kalpamiekkailija Niko Vuorisen kirjan julkistamistilaisuus.

Kalpa ja mieli -kirjan julkistamistilaisuus järjestetään 3.6. klo 11 Helsingin miekkailijoiden salilla (Kyllikinkatu 10). Tervetuloa! Liity tapahtuman Facebook-eventiin ja kuule viimeisimmät uutiset: Kalpamiekkailija Niko Vuorisen kirjan julkistamistilaisuus

Kirja on pian saatavilla hyvinvarustelluista kirjakaupoista ja tilattavissa täältä: www.basambooks.fi

Niko Vuorinen on yksi syksyn upeimman hyvinvointi- ja kirjallisuustapahtuman, Viisas elämä -messujen, esiintyjistä! Messusivut löydät täältä: www.viisaselamamessut.fi

Seuraa kalpamiekkailun Euroopan-mestaruuskisoja livenä: https://www.youtube.com/user/FIEvideo

Kommentoi!

kommenttia