Rakasta kirjoittamista

Kirjoittaminen perustuu paradoksiin. On oltava (pää)määrätietoinen mutta ehdottomasti keskityttävä pelkästään käsillä olevaan lauseeseen tai sanaan, hetkeen tai yksityiskohtaan, jonka yrittää vangita.

Mikään ei ole kamalampaa kuin huolimattomat lauseet, jotka ensimmäisenä ilmoittavat lukijalleen, että kiire on ollut. Sellaisia lauseita ei ole rakastettu niiden itsensä tähden. On kirmattu kohti maalia, aitojen ali ja läpi. Kirjoittamisessa maltti on kaikki kaikessa.

Yhtä kaikki, ilman päämäärää teksti kärsii. Teksti on enemmän kuin sanojen ja lauseiden summa. Teksti on kokonaisuus, jota kohti kirjoittaessa on kurotettava, tai edes hapuiltava.

Ilman määrätietoisuutta ei taas saa mitään valmiiksi. Niin kuin Sylvia Plath kirjoittaa: Nothing stinks like a pile of unpublished writing. Mikään ei haise niin kuin pino julkaisemattomia tekstejä.

Jokainen ratkaisee kirjoittamisen paradoksin omalla tavallaan, mutta se ei tarkoita sitä, että oma tapa kirjoittaa löytyisi tuosta noin vain. Sitä on aktiivisesti etsittävä.

Tykkään lukea kirjailijoiden ajatuksia kirjoittamisesta, tai oikeastaan kenen tahansa ajatuksia kirjoittamisesta. Ne oikaisevat prosessia koskevia virheellisiä käsityksiä, joiden ehtymättömyys hämmästyttää toisinaan. Ne muistuttavat itsestäänselvyyksistä, joita on yllättävän vaikea pitää mielessä. Ne antavat uusia oivalluksia, jotka innostavat. Ja ennen kaikkea ne auttavat minua muodostamaan omat käsitykseni. Mitä mieltä minä olen esimerkiksi kirjoittamisen motiiveista? Jos jokin neuvo ei sovi minulle, niin mikä voisi olla minun tapani?

Siinä Dinty W. Mooren teoksen Mindfulness ja kirjoittamisen taito idea kaikessa yksinkertaisuudessaan. Moore lainaa kirjailijoiden ajatuksia kirjoittamisesta ja pohtii niitä. Näin hän näyttää esimerkkiä pikemminkin kuin tarjoaa valmiita näkemyksiä siististi paketoituna. Esipuheessa hän kirjoittaa:

”Tehdessäni tutkimustyötä tätä kirjaa varten huomasin usein törmääväni yhtä kokeneiden ja yhtäläistä menestystä saavuttaneiden kirjailijoiden sitaatteihin, jotka vaikuttivat olevan täysin vastakkaisilla linjoilla. Kun yritin yhdistää eriäviä näkemyksiä, päädyin toteamaan, että molemmat näkemykset olivat yhtä oikeita. Näin ollen kirjassa annetut neuvot tulisikin ottaa ehdotuksina, ei käskylauseina.”

Teos on jaettu neljään osaan, jotka on otsikoitu seuraavasti: Kirjoittajan mieli (”Mistä kirjoittaminen ja luovuus lähtevät liikkeelle?”), Kirjoittajan pöytä (”Mitä mindfulness merkitsee kirjoittamisen prosessissa?”), Kirjoittajan visio (”Miten kirjoittaja sitoutuu tietoisesti omaan kirjoittamiseensa, kirjoittamisen tapoihinsa ja kehittymistarpeisiinsa?”) ja Kirjoittajan elämä (”Mitä tarkoittaa kirjoittajan elämä ja omistautuminen ammatille?”).

Kirjoittamisen taito ei siis teoksessa liity niinkään kirjoittamiseen teknisenä suorituksena. Kirjoittaminen käsitetään laajasti tapana elää, ”kirjoittajan elämänä”, mikä voi vaatia suuriakin suhtautumistapojen muutoksia – ja tässä Moore näkee yhteyden mindfulnessiin.

Kirjoittaja kamppailee lukemattomien asioiden kanssa.

Miten esimerkiksi tasapainotella päämäärän ja käsillä olevan hetken välillä? Entä jos päämäärä tuntuu liian kaukaiselta ja uuvuttavalta? Entä jos käsillä oleva hetki ei antaudu sanoille?

Joskus ainainen etsiminenkin tympäisee. Silloin on pitäydyttävä perusasioissa – ja tämä on suosikkisitaattini teoksessa: ”Rakasta kirjoittamista, rakasta kirjoittamista, rakasta kirjoittamista… Muu tulee perässä.” (Jane Yolen)

 

Erika Laamanen

Kirjoittaja on tohtorikoulutettava Helsingin yliopistossa ja luovan kirjoittamisen harrastaja. Hän innostuu Lauri Viidan runoista, Woody Allenin elokuvista ja työnteosta.

 

Kiinnostaako mindfulness ja luova kirjoittaminen sinua? Kommentoi alle.

Arvonta on päättynyt. Kaksi kommentoijaa sai lahjaksi Dinty W. Mooren inspiroivan kirjoittajaoppaan Mindfulness ja kirjoittamisen taito

Viisas elämä -messuilla voit perehtyä mindfulnessiin niin luennoilla kuin workshopeissakin. Tietokirjailija, psykoterapeutti Anne Lindholm-Kärki ja kirjallisuusterapiaohjaaja Kirsi Virkkunen luennoivat messuilla tietoisuuskirjoittamisesta. Siihen liittyvät menetelmät ovat kirjoittajan meditaatiota, ja samalla kirjoittaja kirjoittaa itseään.

Kommentoi!

kommenttia