Rantakuntoon!

Nyt kun ilmat vihdoin lämpenivät (jipii!), seuraava kysymys kuuluukin luonnollisesti: oletko jo rantakunnossa? Uh, en minäkään. Tai hetkinen, mietitäänpäs.

Ns. rantakunto on puhututtanut kiivaasti tänäkin keväänä ja kesänä. Sävy on ollut yhä ärhäkämpi; esimerkiksi Lontoossa naiset sotkivat niin tarmokkaasti omilla Fuck off! -tyyppisillä kommenteillaan laihdutusvalmistefirman täydellistä beach bodya tivaavat bikinimainokset, että ne jouduttiin poistamaan maanalaisen käytäviltä.

Lontoolaisnaiset olivat tietenkin aivan oikeassa ärsyyntyessään. Koko rantakunnon käsite on naurettava. Etteikö ihminen saisi mennä rannalle, jos ei vastaa kulttuurissamme vallitsevaa mielivaltaista ulkonäköihannetta? Älytöntä. Kukas sen kieltäisi?

Ongelmana on, että vaikka me kaikki järkevät ihmiset olemme tätä mieltä älyllisesti, alitajuisesti olemme jossain määrin omaksuneet tuon ihanteen. On harhaa, että olisimme jollain tavoin jatkuvan mainospommituksen yläpuolella tai ulottumattomissa. Lehdet, mainosjulisteet, televisiosarjat ja elokuvat tulvivat kuvia täydellisistä kehoista, ja kuvat ovat voimakkaita. Ne vaikuttavat meihin silmänräpäyksessä, ennen kuin edes ehdimme huomata.

Niinpä me kiellämme itse itseämme. Häpeilemme rannalla omaa kehoamme. Muhkurat ja löllöt kohdat ovat mielestämme noloja. Teoriassa ehkä naureskelemme täydellisyyden vaatimukselle, mutta oman pömppömahan näkeminen uimapuvussa ei enää nauratakaan. Yhtäkkiä meidän on vaikea olla iloisia, nauttia täysillä kesästä, auringosta ja vapaudesta.

Onneksi asiaan voi vaikuttaa muuttamalla omaa asennettaan ja pyrkimällä hyväksymään itsensä. Se ei välttämättä ole ihan helppoa ja vie oman aikansa, kuten kaikki sisäinen työskentely ja syvään juurtuneiden ajatusmallien muuttaminen. Jo oivallus ja päätös vie kuitenkin pitkälle. Siksi naisten kapinointi on hieno juttu; se kertoo, että ihmiset eivät enää noin vain suostu ulkopuolelta asetettuihin älyttömiin muotteihin.

Ranta ei vaadi meiltä mitään. Auringonpaiste ja sinisenä kimalteleva vesi eivät myöskään vaadi meiltä mitään. Rantahiekka korkeintaan odottaa kutsuvana että sinä, upea ja mahtava ihminen, köllähtäisit siihen tyytyväisenä, juuri sellaisena kuin olet. Sulkisit silmäsi ja nauttisit lämmöstä, rentoutuisit, unohtaisit murheesi, ensimmäisenä ne turhat ja hassut ”rantakuntoon” liittyvät. Hymyilisit onnellisena.

Tutkittua tietoa täydellisyydentavoittelun ja häpeän lannistavasta vaikutuksesta löytyy suomentamastani Brené Brownin kirjasta Uskalla haavoittua.

Leena Siitonen

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja, ohjaa workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia