Ravitsemuksen vaikutus mieleen

Oletko tullut ajatelleeksi miten nauttimasi ruoka ja juoma vaikuttavat ajattelutapaasi, tunteisiisi ja vireystasoosi?

Nykyään puhutaan siitä, kuinka suolisto on ikään kuin ihmisen toiset aivot. Suolistossa on miljoonia hermosoluja. Suoliston kunto ja nauttimamme ravitsemus vaikuttavat hormonitoimintaan, immuniteettiin, tunnetasoihin, vireystasoon ja jopa ajatustapoihin. On paljon helpompi olla positiivinen ja avoin kun on pirteä ja energinen. Mikäli testosteronitaso puolestaan on alhainen ja vireystaso lähellä nollaa, sulkeutuu tyypillisesti mieli ja mieluummin pidättäydytään vanhoissa ja tutuissa ratkaisuissa sen sijaan että kokeiltaisiin uusia asioita. Ajattelutapa ylipäätänsä muuttuu negatiivisemmaksi.

Yksi keino vaikuttaa ravitsemuksella omaan ajatteluun ja tunnetasoon positiivisesti on satsata puhtaaseen käsittelemättömään tai vähän käsiteltyyn ruokaan. Puhtaassa luomuruuassa maku, haju ja ravitsemusaineet ovat luonnollisia. Heti kun ruokaan aletaan lisätä suuria määriä erilaisia lisäaineita, säilöntäaineita ym. muuttaa se ruuan koostumusta ja myös ihmisen keho reagoi siihen. Kun puhdasta ruokaa nauttii parin kuukauden ajan alkaa keho puhdistua ja ihmisen aistit alkavat herkistyä. Todennäköisesti myös vireystaso alkaa nousta ja ajattelukin alkaa muuttua.

Ravitsemusta miettiessä on hyvä tarkastella antaako nautittu ravinto pitkäaikaista hyvää oloa? Paljon sokeria sisältävä suklaapatukka nostaa toki vireystasoa hetkellisesti, mutta sen jälkeen verensokerin alentuessa energiataso laskee nopeasti ja tunnetaso samoin. Samoin on laita alkoholissa, hetkellisesti tunnetaso usein nousee, mutta kun koittaa laskuhumala ei maailma näytäkään enää niin valoisalta. Ajatuksissa saman voi havaita nopeasti tarkkaillessa omia ajatuksia nautitun ruuan aikana ja jälkeen.

Lisätietoa kehon ja mielen välisestä yhteydestä löytyy kirjasta Virolainen & Virolainen: Mielen voima – mielen vaikutus terveyteen ja hyvinvointiin

 

Kommentoi!

kommenttia