Siirtyminen vanhasta uuteen

Toivo herää!

Vuosi lähenee loppuaan ja uusi vuosi jo häämöttää edessä. Monille vuosi 2016 on ollut koetteleva: isoja muutoksia on voinut tapahtua hyvinkin konkreettisesti eron, sairauden, työtilanteen tai jonkin muun asian muodossa. Lisäksi maailma ympärillä on myllertänyt ja hakenut paikkaansa. Vaikka monenlaisia muutoksia tapahtuu pitkin vuotta, on uudella numerolla alkava uusi vuosi aina yhtä sykähdyttävä. Joka kerta se on toivoa herättävä: ensi vuosi on aivan varmasti kuluvaa parempi! Uusi vuosi on uusi mahdollisuus! Se on tuore, se on raikas, se on avoinna.

 
Rituaalin voima

Uutta vuotta vastaanotetaan erilaisin rituaalein. Siihen liittyy tinan valantaa ja muodostuneista möykyistä ennustamista, tähtisädetikkujen suihketta ja hulppeita ilotulituksia. Niillä halutaan osoittaa, että on aika kiittää ja luopua vanhasta sekä ottaa vastaan avosylin uusi tuntematon. Tätä me toistamme joka vuosi, mutta kun omassa elämässä olisi tarve irti päästämiselle, niin ennemminkin takerrumme kaksin käsin kiinni vanhaan kuin uskaltaudumme hyppäämään uuteen.  Miten voisimme siirtää tämän rituaalin arkeen ja käyttää sitä apuna jokaisessa muutostilanteessa vuoden mittaan?

 
Monesti emme näe yhtäläisyyttä näiden muuttuvien syklien välillä. Kuitenkaan vanhasta irti päästäminen ja uuden vastaanottaminen arkielämässä ei sinänsä poikkea vuoden vaihtumisesta. Kunpa uskaltaisimme rohkeammin siirtyä uuteen. Aivan kuten uusi vuosikin, on uusi omassa elämässämme tuntematonta: kukaan ei voi tietää, mitä edessä on odottamassa. Erona vain on se, että uusi vuosi on väistämätön – se tapahtuu, koska aika etenee, mutta omassa elämässä voimme muutoksen kynnyksellä pistää jarrut päälle. Emme suostukaan tarttumaan uuteen, vaan pidämme kynsin hampain kiinni vanhasta, olkoon se kuinka epämiellyttävää tai ikävää tahansa. Tuttu ja turvallinen voittaa. Pelko voittaa.

 
Vanhan loppu on uuden alku

Kun jotain päättyy, jotain alkaa. Ja kääntäen: jos ei luovu jostain, ei uuttakaan voi tulla. Kun elämä on täynnä, ei uusi mahdu sisään.

Elämä on jatkuvaa liikettä, jossa
• vanha vaihtuu uudeksi
• kiinnipitäminen irti päästämiseksi
• luopuminen vastaanottavuudeksi
• liian pienet raamit tilaksi ja vapaudeksi
• tarve tietää muuttuu tarpeettomaksi, tilaksi, jossa ei tarvitse tietää

Jokainen hetki on mahdollisuus aloittaa uudelleen. Loppuja tarvitaan, jotta uusia alkuja voi tapahtua. Myös muulloin, kuin vuoden vaihtuessa.

Toivotan sydämestäni lukijoille lempeää joulun aikaa, sekä rohkeutta tulevaan vuoteen!

Kommentoi!

kommenttia