Sisäisen soturin salaisuudet

sisäinen soturi

Keskittymiskyky, motivaatio, rohkeus, rehellisyys, kärsivällisyys, hyväksyvä asenne ja läsnäolo – siinäpä seitsemän elementtiä, jotka taatusti tekevät elämän mielekkäämmäksi. Näitä kaikkia sisäisen soturiuden ominaisuuksia löytyy meistä jokaisesta. Kun joukkoon lisätään vielä kyynisyyden sulattavaa myötätuntoa sekä tosikkoutta pehmittävää huumoria, alkaa elämä maistua kivemmalle.

Sisäisen soturiuden tutkiminen ja vahvistaminen on kuin aarteen etsintää, ja aarteet löytyvätkin yllättävän läheltä. Ne ovat niitä ilon läikähdyksiä, kipupisteitä tai läsnäolon lempeitä ja rauhoittavia hetkiä jokapäiväisellä polulla, jolla astut tänäänkin uusia askeleita. Aarteet osuvat silmiisi kunhan vain maltat hidastaa vauhtia ja skarpata näkökykyäsi.

Aloitetaan keskittymisestä ja sen vaalimisesta. ”Jos jahtaat kahta jänistä, et saa kumpaakaan kiinni.” Viisas sanonta, joka osuu tämän päivän multitaskaamisen ytimeen. Moni huomaa jo itsessään pirstaleisuuden oireita kun päivät täyttyvät lyhyistä ja tempoilevista hetkistä virtuaalimaailmassa, josta otamme pääosin vapaaehtoisesti vastaan mieltä turhaan kuormittavaa sisältöä. Tutkimusten mukaan tehdessämme montaa asiaa samanaikaisesti poimimme niistä vain yksityiskohtia ilman syvällistä prosessointia. Aivot voivat laiskistua jos ne tottuvat vain nopeisiin ja poukkoileviin impulsseihin. Olisiko aika sanoa STOP ja oikeasti miettiä millä tavalla haluamme mieltämme ravita ja aivojamme hoitaa? Menemmekö illalla nukkumaan pää vilistäen sekavia facebook-päivityksiä vai antaudummeko unten maille rauhoittavan musiikin tai kiinnostavan kirjan tunnelmissa?

Niin tai näin, keskittymiskyky on kuin henkinen lihas, jota voi treenata tai antaa sen surkastua. Kirkas ja järkevä ajattelu ja toiminta voi nousta vain selkeästä ja keskittyneestä mielestä. Miten tehdä tilaa mieltä rauhoittavalle toiminnalle?

Voit jo tänään napata sille enemmän aikaa jättämällä jotain turhaa pois. Ota kynä ja paperia (koska käsinkirjoittaminen ravitsee aivoja enemmän kuin näppäimien naputtelu) ja listaa mitä tekisit? Menisitkö metsään, joogatunnille, pilkkimään tai jotain ihan muuta?

Tule kuuntelemaan lisää sisäisestä soturiudesta Viisas elämä-messuille, jossa Katjaa haastatellaan kirjastaan Sisulla ja sydämellä, sisäisen soturin matka la 30.1 klo 12. Katja esiintyy kirjansa aiheiden kanssa myös Helsingin Joogafestivaalilla Kaapelitehtaalla sunnuntaina 28.2. klo 14.

 

Tutustu kirjaan:

Sisulla ja sydämellä

Katja Liuksiala: Sisulla ja sydämellä

Kommentoi!

kommenttia