Syksy on parasta aikaa ihmetellä

Tänään jaoin Facebookissa kuvan, jossa luki: ”Viisauden merkki on se, että jatkuvasti ihmettelet ja kyseenalaistat. Vain idiootit ovat ihan pirun varmoja kaikesta mitä tekevät.”

Karrikoitua, tiedän, mutta ei pidä ottaa sitä henkilökohtaisesti, sillä tuo idioottihan on selkeästi ystävämme ego.

Ego ei halua että keskittyisit itseesi ja omaan elämääsi. Ihmettely on sille myrkkyä, sillä sehän vaatisi ihmeen ja egon maailmassa on vain faktoja. Kyseenalaistamalla voisit oppia uutta ja menettää uskomuksiasi… ehei, nehän ovat egon parhaita aseita.

Yksi egon parhaimpia harhautuksia on se, että se saa sinut uskomaan, että kaikki on hyvin, ettei ole mitään ongelmia. Se käyttää sanaa ongelma, koska se jo kuulostaa niin kamalalta, että on parasta, ettet keikuta venettä ja edelleen kuljet laput silmillä, pirun varmana kaikesta.

Mitä suljetumpi mieli, kaavoihin kangistunut elämä ja varmemmat mielipiteet, sen helpommin ego pääsee kanssasi leikkimään.

Mitä avoimempi mieli, seikkailunhaluisempi asenne ja joustavammat mielipiteet, sen helpommin pysyt voimissasi sitä vastaan.

Ego pelästyy kovasti, jos aiot rohkeasti laajentaa näkemyksiäsi, jos haluat oppia itsestäsi enemmän tai jos haluat haastaa itseäsi. Ego on saanut meidät kaikki uskomaan, että itseemme tutustuminen on pelottavaa. Se on kuin avaisi arkullisen käärmeitä, ja niinhän se onkin, mutta käärmeet ovat egon, eivät sinun.

”Kauheaa, onko sinulla joku kriisi?” oli erään kurssilaiseni läheinen kysynyt, kun hän oli kertonut että hän tarkastelee uusin silmin elettyä elämäänsä.

Kriisissä ego salliikin meille syvällisemmän pohtimisen, mutta ei muuten. Kriisissä kun olemme niin stressaantuneita, että se tietää itse johtavansa mielen kaaosta, saa lisää käärmeitä arkkuun.

Ego ei saa aikaan kaaosta ja draamaa, jos olet harjoitellut elämäntaitoja ja osaat ottaa kriisit rauhallisemmin vastaan.

Kuuntele miten ego oikein avuliaasti neuvoo sinua pysymään lestissäsi:

”Ei sinulla ole aikaa.”

“Älä nyt lähde penkomaan mitään kun ongelmia ei kerta ole.”

“Älä nyt tuollaisia henkisiä höpsötyksiä lue, eivät ole sinun juttujasi ollenkaan.”

“Ei kenelläkään ole tarjota sinulle mitään uutta, tiedät jo kaiken tarvittavan.”

“Et sinä voi mennä kurssille, kuka sinä nyt luulet olevasi, eihän ketään kiinnosta sinun juttusi, ei sinulla ole mitään tarjottavaa.”

“Turha sitä nyt itseään rasittaa millään harrastuksilla tai luennoilla, maksavatkin niin paljon.”

Ei tarvitse kuin raottaa verhoa ja olla halukas, loppu tapahtuu kuin itsestään!

 

Syksy on parasta aikaa ihmetellä, kääntyä sisäänpäin, oppia uutta, tuulettaa ajatuksiaan, kerätä voimaa talvea varten. Kurssi- ja luentotarjonta on yltäkylläistä, opistot tarjoavat elämyksiä ja uusia jännittäviä harrastuksia on vaikka kuinka mistä valita!

Minkä arvoinen on helpotus ja voima, jonka saat siitä, että egon valta pienenee?

Minkä arvoinen on kevyt ja vapaasti virtaava ilo ja elämänenergia?

Minkä arvoisia ovat ne taidot, joilla selviät helpommin niistä oppiläksyistä joita elämässäsi kohtaat?

Egoni on eri mieltä, mutta minä mieluiten ihmettelen ennen kriisiä. Haastan rajojani ja voimistun, teen kaikkea mistä se minua eniten varoittaa, sillä sieltä löytyvät suurimmat palkinnot. Hankin elämäntaitoja ja syvennän niitä jatkuvasti, koko loppuelämäni ajan. Olen matkustanut maailman ääriin kursseille ja retriiteille, joista olen saanut irti ehkä vain sen yhden lauseen. Mutta se yksi lause on muuttanut elämääni, joskus hetkeksi, usein lopullisesti. Sille en voi laittaa hintaa, se on korvaamatonta.

Ole siis utelias ja laajenna näkemystäsi. Ole rohkea ja laita egolle kapula suuhun. Mikään kurssi tai luento ei varmasti tee sinua tyhmemmäksi, päinvastoin! Mikään uusi harrastus ei vie voimaasi, vaan lisää sitä. Tapaat uusia ihmisiä ja opit uusia taitoja. Vaikka et taitoja tarvitsisi juuri nyt, tulet varmasti käyttämään niitä hyödyksesi elämäsi aikana.

Täysin turhaa, sanoo ego. Uskalla olla eri mieltä, ihmettele ja kyseenalaista.

Kommentoi!

kommenttia