Tässä hetkessä kaikki on hyvin

Niin se vain tuli ja jäi – lumi nimittäin! Minulle lumivalkea maa ja sen tarjoamat mahdollisuudet heittäytyä lasten kanssa lumileikkeihin ja mäenlaskuun on ollut iloa tuottava asia näin pimeimpään vuodenaikaan. Ympäröivä pimeys on suorastaan kutsunut myös sytyttämään kynttilälyhtyjä parvekkeelle ja nauttimaan hämäristä hetkistä lämpimissä villasukissa! Viime viikonlopulla joku oli myös keksinyt ripustaa lähimetsämme polun varteen lyhtyjä – aivan ihana pieni ele, joka sai varmasti useamman ulkoilijan tuntemaan iloa ja kiitollisuutta.

Harvoin sitä tulee ajateltua edes, miten arkisia pieniä ja suuriakin asioita on mahdollista tarkastella niin monesta eri näkökulmasta. Samakin tilanne tai hetki voi näyttäytyä eri ihmisille eri tavalla. Jo Epiktetos sanoi aikoinaan, ettei ihmisiä järkytä asiat vaan heidän uskomuksensa niistä. Tätä ajatusta mukaillen voitaisiin todeta myös, että ihmisiä ei ilahduta itse asiat, vaan heidän näille asioille antamansa merkitykset. Sanotaankin, että se millaisia tulkintoja ja merkityksiä annamme asioille alkaa vaikuttaa käsitykseemme niin itsestämme kuin ympäröivästä maailmasta – se, mihin huomiomme suuntautuu, alkaa kasvaa ja vahvistua.

Toisinaan iloa tuottavia asioita voi olla vaikea havaita – ja sitten taas toisinaan sitä tuntuu kuin koko maailma hymyilisi kanssamme. Sitähän elämä on – eräänlaista tasapainoilua – täynnä tunteita laidasta laitaan. Voidaksemme hyvin tarvitsemmekin taitoa huomioida ja vahvistaa positiivisia tunteita ja toisaalta taitoa kohdata ja käsitellä niitä elämään väistämättä kuuluvia vaikeita tunteita.

Yhtenä suurimpana onnellisuutta selittävänä tunteena pidetään kiitollisuutta. Tunteaksemme kiitollisuutta emme tarvitse suuria asioita tai tekoja, vaan usein ne pienet jutut siellä arjessa ovat niitä tärkeimpiä positiivisia tunteita nostattavia ja ihmisten välistä yhteyttä ylläpitäviä tekijöitä – kunhan vain huomaamme ne!

Ehkä sinäkin voisit tämän alkavan viikon aikana tietoisesti pyrkiä kiinnittämään huomiosi arjen pieniin asioihin, kaikkeen siihen, mistä voit olla kiitollinen ja tyytyväinen juuri nyt. Ehkä voit saman tien ympärillesi katselemalla nimetä asioita, joista voit olla kiitollinen. Ehkä voit palauttaa päivän aikana kohtaamiasi ihmisiä mieleesi ja pohtia, mistä voit olla kiitollinen juuri näille ihmisille. Onko jokin tapa, jolla voisit osoittaa kiitollisuutesi heille? Kenties voit osoittaa myös itsellesi kiitollisuutta ja myötätuntoa, että olet tässä ja nyt – kaikkien mutkien ja matkojen jälkeen olet tässä.

Niissä hetkissä, joissa tyytymättömyys, stressaavat ajatukset ja murheet täyttävät mielesi, voit keskittyä hetken hengitykseesi ja vain huomioida, miten rintakehäsi ja vatsasi kevyesti nousee ja laskee hengityksesi tahtiin. Hetken hengitettyäsi tätä läsnä olevaa hetkeä, voit kysyä itseltäsi: Mitä vikaa elämässäni on juuri tällä hetkellä? Kun tarkastelet elämääsi juuri tällä sekunnilla, tämän sisään ja ulos kulkevan hengityksesi aikana, onko juuri nyt jokin huonosti?

Ollessamme rehellisiä itsellemme usein vastaus tähän kysymykseen on kielteinen – meillä ei ole mitään hätää juuri tässä ja nyt. Huolet ja murheet ovat tulevaisuudessa tai menneisyydessä, mutta juuri nyt – tällä henkäyksellä, näillä sydämen lyönneillä – kaikki on hyvin. Tässä hetkessä sinulla ja minulla – suurimmalla osalla meistä – on mahdollisuus tuntea kiitollisuutta.

Todellinen löytöretki ei ole uusien maisemien etsimistä vaan uusien silmien saamista.

– Marcel Proust

 

Minä olen tällä hetkellä erityisen kiitollinen siitä, että saan tehdä itselleni merkityksellistä työtä ihmisten parissa. Olen kiitollinen, että olen saanut kohdata myös työni puolesta upeita ihmisiä ja kasvaa ja kehittyä työssäni ja ihmisenä kaiken aikaa. Olen kiitollinen perheelleni, joka on mahdollistanut ja tukenut minua tällä valitsemallani tiellä ja toimii opettajanani ja oivalluttajanani jokaisena päivänä. Olen kiitollinen rakkaille ystävilleni, jotka ovat jakaneet niin ilot kuin surut kanssani. Olen kiitollinen elämälle siitä, että olen tässä ja nyt. Tässä hetkessä kaikki on hyvin.

Voimaannuttavaa marraskuuta sinulle!

Mari Lämsä

 

Pst. Jos sinä kaipaat pientä ilottelua arkeesi, järjestän torstaina 17.11.2016 klo 18 Keravan opistolla syksyn viimeisen kaikille avoimen naurujoogaillan – olet tervetullut mukaan! Olen ollut järjestämässä myös yksityisille ryhmille, kuten polttari-, syntymäpäivä- ja ystäväporukoille iloista ohjelmaa. Jos siis sinä haluat laittaa hyvän kiertämään, luon mielelläni kanssasi ikimuistoisen hyvän mielen illan!

Koska valmennukseni ovat olleet pidettyjä, haluan kertoa sinulle myös työyhteisöille tarjoamistani valmennuksista, jotka pohjautuvat ratkaisu- ja voimavarakeskeiseen, yksilöitä ja yhteisöjä osallistavaan ja oivalluttavaan työskentelytapaan. Voit lukea referensseistäni tästä. Lisätietoja löytyy nettisivuiltani www.intovaattori.fi.

Kommentoi!

kommenttia