Terveellä vatsalla kohti iloa ja valoa

Tulevana viikonloppuna Helsingin Wanhassa Satamassa järjestetään Ilon ja Valon Markkinat. Tapahtuma kokoaa yhteen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneita asiantuntijoita, näytteilleasettajia ja hyvinvointioivalluksia etsiviä messuvieraita.

Jokainen meistä kokee hyvää oloa omalla tavallaan.

Yksi hakee hyvinvointia ravinnosta, toinen luonnon parantavasta voimasta. Kolmas uskoo mielen voimavarojen hyödyntämiseen, sisäisen viisauden kuuntelemiseen tai seksuaalisuuden valjastamiseen elämän kantavaksi voimaksi.

Kehon ja mielen hyvinvointi on monien tekijöiden summa.

Kaikkia teemoja yhdistää kuitenkin yksi nimittäjä: terve rakkaus ja kunnioitus itseään kohtaan.

Mitä enemmän huolehdit itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi, sitä vaivattomammin selviydyt elämän eri rooleista: työstä, harrastuksista, vanhemmuudesta, puolisona olemisesta, ystävyydestä jne.. Hyvinvoivalla ihmisellä on valtavasti annettavaa muille.

Sen sijaan itsensä laiminlyönti ja muiden puolesta uhrautuminen johtaa vain kehon ja mielen kuihtumiseen. Mitä kurjemmalta tuntuu, sitä synkemmältä koko elämä näyttää.

Huonosti voiva keho estää kokemasta iloa monellakin saralla.

Vatsavaivaisen hyvinvointi alkaa tervehdyttävästä ruokavaliosta

Jos sinulla on herkkä vatsa ja kärsit toiminnallisista vatsavaivoista, suosittelen, että käännät katseesi ensimmäiseksi siihen, mitä syöt.

Hyvään alkuun pääset jo sillä, että hankit ruokakirjani ja aloitat vatsaystävällisen ruoanlaiton ja suoliston tervehdyttämisen.

Kirjan avulla voit siirtyä sanoista tekoihin. Herkän vatsan kokkikoulu näyttää, miten FODMAP-ruokavaliota voi käytännössä toteuttaa ja miten raaka-aineiltaan rajoitetusta ruoasta saa monipuolista, maistuvaa ja koko perheen terveyttä tukevaa.

Suolistolle yksilöllisesti epäsopivat yliherkkyysruoat – jollaisiksi FODMAP-hiilihydraatitkin voidaan luokitella – aiheuttavat matala-asteista tulehdusta ja sairastuttavat.

Krooninen hiljainen tulehdus sairastuttaa koko kehon ja se voi näkyä muun muassa ärtyvän suolen oireina, iho-oireina, lihomisena, sydänsairauksina ja jopa mielen sairauksina. Tästä aiheesta FLT Ravintovalmentaja® Annika Havaste kirjoittaa uusimmassa blogitekstissään.

Rohkeutta ruokavaliomuutokseen

Moni kokee FODMAP-ruokavalion aloittamisen vaikeana ja työläänä.

Erilaisissa tapahtumissa puhuessani monet ihmiset ovat tulleet kertomaan minulle, että ”minunkin pitäisi tehdä näille vatsavaivoille jotakin, mutta en oikein tiedä, mistä aloittaisin”.

Lista rajoitettavista ja kielletyistä ruoka-aineista näyttää lohduttoman pitkältä.

Sallituissa ruoka-aineissa on puolestaan outoja ja jopa täysin tuntemattomia raaka-aineita, joiden testaaminen ei välttämättä houkuta.

Eikä aikaakaan tunnu olevan.

Oikeasti vatsan hyvinvointia tukeva ruoanlaitto on tosi helppoa, vaikka siinä onkin uudenlaisia tekotapoja ja raaka-aineita.

Jos jatkat vanhalla tiellä, herkkä vatsasi voi edelleen huonosti. Sinun on tehtävä jotain eri tavalla kuin ennen, jotta kehon hyvinvointi kohenee.

Olen sitä mieltä, että suurimmat hankaluudet löytyvät yleensä oman pään sisältä. Meillä on sellaisia ruokatottumuksia ja lempiruokia, joista luopuminen voi tuntua rankalta. Muutosta ei kuitenkaan tapahdu, jos mistään ei ole valmis luopumaan.

Eräs ruokakirjani ostaja kirjoitti minulle palautteessaan näin:

”Ostin Herkän vatsan kokkikoulu -kirjan ja muutamia reseptejä on jo testattu. Tosi maistuvaa ja hyvää, kiitos! Minulla on ollut tapana laittaa sipulia ja valkosipulia lähes kaikkiin ruokiin ja maustaminen onkin tuottanut minulle päänvaivaa. Itse asiassa olen lykännyt FODMAP-ruokavalioon siirtymistä juuri sen takia, että ajattelin sen olevan kamalan hankalaa. Kirjastasi sain uutta puhtia asiaan.”

Ihanaa huomata, että joskus tarvitaan vain pieni alkusysäys, jotta pääsee kunnolla vauhtiin.

Alkusysäys voi lähteä käytännönläheisestä kirjasta tai vaikkapa Ilon ja Valon Markkinoilta, jossa minä ja Annika Havaste pidämme sunnuntaina 10.4.2016 klo 14–15 yhteisluennon.

Luennon teemana on: Hyvinvointia ja terveyttä ruokavaliolla.

Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan, tekemään Viisas Elämä -kirjaostoksia ja hakemaan oivalluksia hyvään oloon!

Kommentoi!

kommenttia