• Etusivu
  • Blogit
  • Tiedätkö, kuka viime kädessä päättää, mitä syöt?

Tiedätkö, kuka viime kädessä päättää, mitä syöt?

Tiedätkö, kuka viime kädessä päättää, mitä syöt? Ei, tämä ei ole tahdonvoimakirjoitus 

Kirjassani Virtaa ravinnosta! Miten löydät kehon ja mielen tasapainon sinulle sopivalla ruokavaliolla valotan sitä ihmeellistä maailmaa, joka löytyy meidän kunkin suolistosta.

Suolisto on ihmeellinen elin, jolla on yhteydet jopa aivoihin ja suolistossa majailevilla bakteereilla on aikamoinen mahti hyvinvointimme. Suolisto on todellakin yhteydessä ihmisen aivotoimintaan niin hermoston (suolistossa on paljon hermosoluja) kuin bakteerikannan kautta. Bakteereita on ihmisen kehossa toki muuallakin, mutta erityinen merkitys on juuri näillä suolistossa sijaitsevilla ja sinne kuuluvilla pöpöillä. Niillä on monia tehtäviä alkaen ruuan sulattamisesta, vitamiinien tehtailusta aina haitallisten aineiden hajottamiseen. Onkin hyvin tärkeää, että tuon bakteeriston rauhaa ei häiritä liiallisilla antibiooteilla, huonolaatuisella ravinnolla tai kovalla stressillä.

En enää hämmästy juuri mistään tutkimuksesta, joka valottaa suolistobakteereiden ihmeellistä merkitystä ihmisen terveydelle, mutta tämä tutkimus kyllä sai ihmettelemään. Suolistobakteeristomme voi nimittäin vaikuttaa siihen, mitä haluamme syödä.

Seuraavan kerran kun pähkäilet, miksi sinun tekee aina mieli juuri jotain ruokaa, voi tilanne olla se, että itse asiassa olet kasvattanut tuolla ruualla sellaiset bakteerit, jotka käyttävät mieluiten juuri tuota ruokaa ravinnokseen. Oli se sitten suklaata tai porkkanoita.

Tämä mainitsemani tutkimuksen on tehnyt Alcock et al ja se on julkaistu vuonna 2014 BioEssays – tiedejulkaisussa. Tutkijat arvelevat, vaikkakaan eivät vielä todista, että usein ei olekaan kyse itsehillinnän puutteesta, kun syömiskäyttäytymistä ei onnistuta muuttamaan. Alcockin mukaan voisikin olla kysymys evolutionaarisesta vastakkainasettelusta ihmisen ja hänen mikrobiominsa (eli bakteriyhteisöjen) välillä. Suolistossa asustaa eri ruokiin mieltyneitä porukoita, jotka hyötyvät eri ruuista kuin toisensa tai isäntä – ihminen. Alcock tutkimusryhmineen päättelee, että mikäli suolistossa on vain vähän eri suolistomikrobikantoja, se ennustaa suurempaa riskiä lihomiseen epäterveellisten ruokailutottumusten kautta. Joukossa on voimaa tässäkin tapauksessa. Iso mikrobiporukka saa äänensä kuuluviin!

Mikäpä tässä siis on ratkaisu? Ainakin on lohduttavaa, että mitä useampi laji suolistossa majailee, sen enemmän niiden välillä on kilpailua ja sitä vähemmän yksi laji pääsee korottamaan ääntänsä ja vaatimaan juuri tietynlaista ruokaa. Muissakin yhteyksissä tulee esiin, että ihmisen terveyden kannalta on paras, että mikrobiomi on mahdollisimman monimuotoinen.  Kantoja on hyvässä tapauksessa satoja, vaikkakin muutama laji olisikin eniten edustettuna. Parhaiten monia kantoja pystyy vaalimaan ”perinteisellä ravinnolla”, jonka olen itse nimennyt puhtaan ruuan ruokavalioksi.  Se sisältää paljon erilaisia kuituja sen lisäksi että siinä on paljon kasviksia, hyvälaatuisia rasvoja ja kasviproteiinia. Eri kuitutyypit ruokkivat eri lajeihin kuuluvia hyvää tekeviä suolistobakteereita. Sen sijaan lihalla, maitotuotteilla tai sokerilla mässäilevät haitallisia aineenvaihduntatuotteita erittävät mikrobit (tämä ei tarkoita, että näitä ruoka-aineita pitää välttää kokonaan).

Sen lisäksi, että ravinnosta löytyy monipuolisuutta ja luonnollisuutta, vaikuttaa ihmisen luonnonläheisyys suotuisasti. Tutkimuksin on näytetty, että mitä enemmän ihminen liikkuu ja toimii luonnossa ja on eläinten kanssa tekemisissä, sen parempi bakteerikannan ja immuniteetin kannalta.

Mielestäni tämä kaikki on osoitus juuri siitä, mitä funktionaalisen lääketieteen parissa painotetaan muutenkin. Kannattaa suosia mahdollisimman luonnollista ravintoa, johon olemme geneettisesti sopeutuneet ja mahdollisimman luontaista elämää: luonnossa oleilua ja myös stressin hallinnassa pitämistä. Onneksi meillä suomalaisilla on yleensä tähän mahdollisuuksia ja halua.

 

Tutustu Annika Havasteen kirjaan Virtaa ravinnosta!

Annika Havaste luennoi syyskuussa Viisas elämä -messuilla, lämpimästi tervetuloa messuille!

 

Annika Havaste on  FLT Ravintovalmentaja®, ja hän on erikoistunut suoliston hoitoon luonnollisilla tavoilla. Havaste on toiminut vastaanotollaan jo kahdeksan vuoden ajan ja kerännyt kokemuksia luonnollisesta suoliston hoidosta ja hyvän olon saavuttamisesta ravintomuutoksilla.

Kommentoi!

kommenttia