• Etusivu
  • Blogit
  • Tiesitkö tämän suolistosta ja aivoista ja niiden yhteydestä?

Tiesitkö tämän suolistosta ja aivoista ja niiden yhteydestä?

Virtaa ravinnosta!

Suoliston rooli terveyden ylläpidossa on arvaamattoman suuri ja perustavaa laatua. Suolistossahan ravinto lopullisesti pilkkoutuu eli ”sulaa” ja myös imeytyy. 

Entä jos tämä prosessi ei sujukaan kuten pitäisi? Vatsa alkaa oireilla ja ravintoaineet eivät imeydykään. Vähitellen tulee lieviä mutta kuitenkin kehon toimintoihin vaikuttavia puutoksia ravintoaineista:  esimerkiksi vitamiineista, hivenaineista ja rasvahapoista.

Suolistossa asustaa myös puolentoista kilon bakteerimassa

Suolistobakteeristo, mikrobiomiksi kutsuttu, auttaa ruuan sulamisessa, peittoaa haitallisia bakteereita ja ylläpitää immuniteettia. Joillain bakteerikannoilla on myös yllättävän paljon yhteyttä ihmisen reagointitapaan ja mielentilaan. Eräässä tutkimuksessa koehenkilöt reagoivat eri tavoin ahdistaviin kuviin syötyään kuukauden ajan tiettyä probiootti- eli maitohappobakteerilisää.

Miksi suolisto voi mennä huonoon kuntoon?

Suolistobakteeristo on altis heikentymään antibioottikuurien, lääkkeiden, huonon ruokavalion, liian sokerin ja kuiduttoman ruuan sekä stressin seurauksena. Ja näitä tekijöitähän nykymaailmassa riittää.

Myös ikä tai vaikkapa jatkuva stressi voi aiheuttaa ruuan sulamisen heikentymistä, joka sitten johtaa ruoka-aineyliherkkyyksiin ja bakteerikannan heikentymiseen. Kierre on valmis.

Terve maha

Mitä haittaa on muulle terveydelle, jos suolisto voi huonosti?

Ihminen voi huomata, että on jatkuvasti väsynyt, voi masentaa ja ajatus tökkii. Vatsa on turvoksissa ja voi olla jopa kipeä. Suoli toimii liikaa tai liian harvoin. Ihottumat ja kolotukset voivat vaivata.  Sen takia kaikkia sairauksiakin hoidettaessa pitäisi hoitaa ensin suolisto kuntoon.

Suolistoahan sanotaan toisiksi aivoiksi. Suolisto ja aivot kommunikoivat molempiin suuntiin ja jos suolisto on kuralla niin vireys ja aivotoiminta heikentyvät, olo voi olla ärtyisä ja huolestunut.

Miten suolistoaan voi hoitaa?

Hyvälaatuinen, kuitupitoinen ruokavalio on tärkeä. Lisäksi voi käyttää probiootteja ja syödä maitohappokäytettyjä ruokia: jugurtteja, hapankaalia, kefiiriä ynnä muita vastaavia. Stressin vähentäminen on tärkeää, sillä stressi stressaa myös suolistobakteeriston ja heikentää ruuan sulamista. On tärkeä syödä säännöllisesti ja rauhassa — ei kiiressä hotkien esimerkiksi autossa tai työpöydän ääressä. Jos suolisto on jo sekaisin voidaan tarvita joksikin aikaa erityistä suolistoa hellivää ruokavaliota, josta on karsittu huonosti sulavat ruoka-aineet ja lisätty tervehdyttäviä ruokia.

Entä ne aivot, mitä niille pitää syöttää?

Aivojen kannalta myös ravinnolla on iso merkitys.  Aivot kaipaavat ennen kaikkea hyvälaatuista rasvaa. Sen lisäksi vitamiinien ja hivenaineiden saannilla on valtava merkitys oppimiseen ja kognitiivisiin kykyihin. Tästä on valtavasti tutkimusta. Esimerkiksi öljyistä ja pähkinöistä saatava E-vitamiini on todella tärkeä suoja-aine, mutta moni välttelee rasvoja tai syö lähinnä heikkolaatuisia rasvoja. Marjat ovat superravintoa aivoille, niitä ja erilaisia vihreitä vihanneksia kannattaa lisätä jokaiseen päivään.

Puhun tästä aiheesta Viisas elämä – messuilla 31.1.2016 messuilla klo 12– 12. 40. Tule kuuntelemaan mielenkiintoista tietoa suolistosta, sen hoidosta ruokavaliolla ja yhteydestä mieleen ja aivoihin.

Mitä kysymyksiä sinulle nousee mieleen suoliston terveyteen ja hoitoon liittyen? Kommentoi alle!

 

Annika Havaste: Virtaa ravinnosta

Annika Havaste: Virtaa ravinnosta!

 

Kommentoi!

kommenttia