Tietoisena olemisen taito

Mitä on olla tietoinen? Miltä se tuntuu? Pitäisikö minun kokea jotain erikoista? Entä jos olen jo nyt tietoinen? Mistä tiedän milloin olen tietoinen?….

Tietoisuus ja tietoisena oleminen ovat asioita, joista puhutaan usein hyvinvoinnista ja henkisyydestä kiinnostuneiden ihmisten parissa. Tietoisena oleminen on jonkinlainen ihannetila, jota moni tavoittelee. Eckhart Tolle ja monet muut kirjailijat kirjoittavat tietoisena olemisen olevan jonkinlainen hetkessä elämisen kokemus.

Minun hetkessä eläminen ja läsnä oleminen olivat vaikeita käsitteitä. Muistan itse kun kuulin niistä ensimmäisen kerran. Ajattelin silloin, että minähän elän jo hetkessä. Tämä juuri on se syy, miksi läsnä oleminen ja hetkessä eläminen on niin vaikeaa: Luulen jo olevani läsnä. Todellisuudessa läsnä olemiseni on pelkkä ajatus, ei juuri mitään todellista.

Miten sitten voimme erottaa todellisen läsnä olemisen kokemuksen pelkästä uskottavasta ajatuksesta? Onko meillä mahdollista tutustua tietoisuutemme, ja ymmärtää sitä yhtä selkeästi kuin normaalisti tietoja tai taitoja? Voiko tietoisuudesta tulla tieteenlaji tai taito, jonka pystyy kuka tahansa opettelemaan ja jopa taiteen laji, jossa voimme kehittyä luoviksi tiedostajiksi?

Tietoisuus ja mieli

Ensimmäisiä oivalluksia, jonka ihminen voi kokea tietoisuuteen liittyen on se, että hänellä on mieli. Hän ei ole mieli, vaan hänellä on tuo aktiivinen ajatuksia, mielipiteitä ja muistoja esiin tuova kokonaisuus. Ennen mielensä oivallusta ihminen elää pääasiassa mielensä mukaisesti. Hän seuraa halujaan, tottelee mielipiteitään ja ajattelee ajatuksiaan ikään kuin nämä kaikki olisivat hänen itse valitsemiaan. Vahvasti mielensä mukaan elävä ihminen ei erota mielensä toimintaa omasta itsestään. Hän on täysin vakuuttunut siitä, että juuri hän itse valitsee omat ajatuksensa.

Mieli ei ole vihollisemme, mutta siihen samaistuminen passivoittaa ihmistä. Samaistuneena mieleemme emme itse ole aktiivisia. Silloin elämme mielemme ehtojen mukaisesti. Kun sanomme olevamme tietoisia, lähettää mieli meille tiettyjä ajatuksia ja tunnekokemuksia, joita uskomalla – kun meillä ei ole muuta vaihtoehtoa – vakuutumme olevamme tietoisia.

Normaalisti ajatukset, tunteet ja halut toimivat itsenäisesti ja ohjaavat elämäämme. Jotkut ihmiset seuraavat enemmän ajatuksia, toiset taas tunteitaan ja kolmannet halujaan. Joskus nämä kaikki kuljettavat meitä samaan suuntaan, mutta toisinaan ne ovat eri mieltä keskenään, jolloin koemme itsemme epävarmoiksi, emmekä tiedä mitä tehdä. Jos haluamme tulla tietoisiksi, ja ottaa elämämme ohjat omiin käsiimme, täytyy meidän löytää itsestämme sellainen kohta, johon ajatukset, tunteet ja halut eivät pysty vaikuttamaan sataprosenttisesti.

Tiedostava aktiivisuus

Joissakin opetuksissa opastetaan ihmistä kuorimaan itsestään kaikki ajattelu, tunteminen ja tahtominen pois. Kun kaikki on poistettu, jää sitten jäljelle puhdas tietoisuus. Mielestäni kaiken poistaminen vie meidät ennemminkin uneen kuin tietoisuuteen. Kasvava tietoisuus tarvitsee hedelmällisen maaperän jolta kasvaa, ja Tyhjyyden päälle kasvaminen ei ole helppoa, eikä suositeltavaa.

Tyhjyyden sijasta on meidän tiedostettava itsessämme kohta, joka ei ole mieltä, sen ajatuksia, tunteita tai haluja. Meidän on löydettävä kohta, joka on vapaa mielemme impulsseista. Sellainen kohta, jossa itse olemme aktiivisia. Tiedostaminen on aktiivista olemista. Se ei ole passiivista tyhjyyttä vaan aktiivista elämään osallistumista.

Yksinkertaisesti sanottuna on meidän tultava tietoiseksi siitä kohdasta meissä, joka tiedostaa kehomme, tunteemme ja ajatuksemme, eli mielemme. Tietoisena oleminen on jatkuvaa aktiivisena olemista: Itsensä, mielensä, tunteensa, kehonsa ja ulkomaailman tiedostavaa olemista.

Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta todellisuudessa meidän on vain opittava erottamaan, milloin olemme tietoisia. Tietoisuuden voi oppia kokemaan. Sen voi tuntea tietynlaisena hereisenä läsnäolona, joka ei pakota, eikä vaadi. Sen sijaan, se mitä meidän tehdä, on itse valita olla tietoisia. Tietoisena oleminen ei ole jokin taito, jonka kerran opimme ja laitamme sitten kaapin perälle. Se ei ole automaatio. Me itse ylläpidämme tietoisena olemisesta joka hetki, muussa laskeudumme takaisin mielen tason automaatioihin.

Aktiivisuuden löytäminen

Tietoisena olemisen kokemuksen voi saada havainnoimalla ulkoista maailmaa. Sen voi saada liikkumalla tai puhumalla. Sen voi löytää myös sisäisellä työskentelyllä. Kerron seuraavaksi erään tavan tulla tietoiseksi omasta aktiivisuudestamme. Tämän jälkeen voi jokainen itse tutustua tuohon kokemukseen, kehittää sitä, ja oppia löytämään sen jopa kaikkialta elämästään, jos näin haluaa.

Valitse jokin lause, joka sinua puhuttelee. Sen pituus voisi olla neljästä kuuteen sanaan. Sulje silmäsi ja aloita mielessäsi toistamaan valitsemaasi lausetta. Kun olet muutaman kerran toistanut lauseen, poista siitä viimeinen sana. Jatka lauseen toistamista kuitenkin loppuun saakka niin, että viimeisen sanan tilalle jää hiljainen hetki. Jatka samalla tavalla poistaen aina viimeisen sanan muutaman toiston jälkeen, kunnes poistat viimeisenkin sanan. Muista jatkaa lauseen toistamista aina loppuun saakka. Loppujen lopuksi toistat vain hiljaisuutta. Jatka tätä, ja yritä havainnoida, mitä tapahtuu. Lopulta koet, että toistamasi lauseen tilalla on aktiivisuutta. Silloin koet oman aktiivisuutesi, oman tietoisuutesi. Kun oivallat tämän, voit lopettaa lauseen toistamisen ja ylläpitää tätä aktiivisuutta itsessäsi. 

Tämä aktiivisuus on tietoisena olemista. Tutustu siihen, miltä se tuntuu! Harjoiteltuasi tätä harjoitusta jonkin aikaa, voit vähentää lauseen pituutta kunnes aktivoit tietoisuutesi jo yhdellä sanalla. Voit kokeilla myös toimia tietoisesti elämän eri osa-alueilla. Liiku tietoisesti, puhu tietoisesti, luo tietoisesti. Tällä tavalla toimien, tulet kehittämään tietoisuuttasi ja pystyt askel kerrallaan vapauttamaan todellisen olemuksesi mielesi vallasta!

Tulen puhumaan tästä samasta aiheesta Viisas elämä klubille maanantaina 23.5 klo. 18-20 Viisas elämä Oy:n tiloihin. Tervetuloa mukaan.

Youtube-kanavallani (klikkaa tästä) löytyy myös videoita tietoisuudesta, sisäisestä havaitsemisesta ja sisäisistä voimistamme. Tässä yksi näistä videoista:

 

Kommentoi!

kommenttia