Tunnepomosi – ystävä vai vihollinen?

Mielellä on arjessamme suuri valta ja voima. Usein emme ole tietoisia niistä kaikista ajatuksista, jotka päivän aikana päässämme vilahtavat. Ajatukset jättävät meihin kuitenkin jälkensä ja tuo jälki näkyy niissä tunteissa, joita päivittäin koemme. Jos aamulla ensimmäinen ajatuksesi on kurja, se nostattaa sinussa kenties epätoivoa, surua tai ärtymystä – ja luo ikävän painon tunteen rintaasi. Nämä tunteet ohjaavat käyttäytymistäsi ja sitä, millainen seuraavasta hetkestäsi muodostuu. Kun olemme alakuloisia, hartiamme painuvat kasaan, katse kääntyy pois ja askel muuttuu raskaaksi. Iloa ja innostusta tuottaviin asioihin on vaikea tarttua. Vastaantulijan hymy, kasvoja lämmittävä aurinko ja kaikki nuo pienet merkitykselliset hyvää mieltä tuottavat asiat lipuvat huomaamattamme ohitse. Jos mielemme on puolestaan positiivinen ja avoin, huomaamme helpommin asioita, jotka tuottavat meille lämpimiä kiitollisuuden, ilon ja onnen tunteita. Näin silmämme, korvamme ja sydämemme valmistautuvat löytämään jokaisesta päivästä ja hetkestä jotain hyvää ja arvokasta.

Itse ajattelen, että meissä jokaisessa asustaa eräänlainen ajatuksia ja tunteitamme ohjaileva pomo. Tämä pomo voi olla kannustava, myötätuntoinen, uskoa ja toivoa valava ystävä. Toisaalta se voi olla myös ankara, virheitä ja ongelmia korostava, arvosteleva ja tyytymätön päällikkö, jonka vaatimukset ajavat meidät pahimmillaan nurkkaan. Jos emme tule tutuksi tämän meitä johtavan sisäisen pomomme kanssa, se voi päästä niskan päälle ja tehdä arjesta raskasta. Pomollamme on usein oma näkemys siitä, milloin olemme ja teemme riittävästi tai milloin asiat ovat tarpeeksi hyvin. Pessimistisellä asenteella varustettu pomo voi ajatella saavan meidät ja muut yrittämään enemmän osoittamalla puutteita ja korostamalla heikkouksia ja epäkohtia. Hänen kielteinen puheensa ja negatiivisia tunteita vahvistava suhtautumistapansa luovat kuitenkin itseään vahvistavan ja epätoivoa ruokkivan kehän. Vaikka pomomme toiminnan taustalla oleva tarkoitus olisikin hyvä – tehdä elämästä ja arjesta arvokasta ja onnellista – ei hänen keinonsa siihen aina ole oikeat.

Jokaisen olisikin hyvä istua silloin tällöin alas oman pomonsa kanssa, arvioida nykytilanne ja pohtia sitä, miltä haluamme tulevaisuuden näyttävän. Kun oman sisäisen pomonsa kanssa käy rehdin keskustelun niistä tavoitteista, joita itse itselleen haluaa asettaa ja keinoista kulkea kohti haluttuja tavoitteita sekä tarkistaa aika ajoin ollaanko etenemässä oikeaan suuntaan, arki voi saada uusia sävyjä.

Jos siis sisäisen pomosi kieli on lannistava ja kielteisiä tunteita ruokkiva, voit valaista pomollesi, että se ei johda mihinkään hyvään. Ehkäpä pomosi käytös alkaa muuttua, kun alat puhua hänelle itse positiivisemmin, kannustavammin ja lempeämmin. Kasvata siis sanavarastoasi hyväksyntää, kiitollisuutta, tyytyväisyyttä, innostusta ja iloa kuvaavilla sanoilla. Nuo sanat voivat vähitellen vakiintua myös pomosi sanavarastoon ja yhdessä kuljette kohti tavoitettanne – arvokasta ja hyvää arkea.

Tunnepomosi voi olla parhaimmillaan hyvä ystävä, joka muistuttaa sinua sanoillaan kaikesta siitä olemassa olevasta hyvästä ja auttaa vahvistamaan positiivisia, hyvinvointiasi vahvistavia ja kehitystäsi tukevia tunteitasi.

Tunne siis pomosi ja auta pomoasi tuntemaan sinut – se, kuka sinä pohjimmiltasi olet!

Aurinkoisia ajatuksia ja sydäntä lämmittäviä tunteita viikkoosi!

Mari Lämsä

Olen mukana Viisas Elämä -messuilla Tampereella.  Ohjaan lauantaina 10.9.2016 Vapauta sisäinen nauruvoimasi -workshopin klo 11 sekä pidän luennon klo 16 lokakuussa ilmestyvän Naurun hyvää tekevä voima -kirjani teemoista.

Lisätietoja muista yksityisille ja työyhteisöille järjestämistäni kursseista ja valmennuksista voit lukea täältä.

Kommentoi!

kommenttia