• Etusivu
  • Blogit
  • Kaikki on vinksinvonksin – Aivojumppaa arjessasi!

Kaikki on vinksinvonksin – Aivojumppaa arjessasi!

Lasteni päiväkodissa vietetään kerran vuodessa nurinkurin -päivää, jolloin on lupa tehdä asioita vinksinvonksin. Vanhemmat tervehtivät päiväkodin henkilökuntaa kengän kärjillä ja kävelevät lapsia tuodessaan ja hakiessaan takaperin. Aamulla toivotetaan iloisesti hyvät yöt. Jälkiruoan lapset syövät ennen pääruokaa ja vaatteet saa pukea väärin päin. Tätä hullunkurisuutta lapset odottavat innolla ja kotona käydään jo etukäteen keskustelua niistä kaikista asioista, joita voi tehdä nurinkurin – totutusta poikkeavalla tavalla.

Kun viimeksi vein lapseni nurinkurisesti päiväkotiin, aamu täyttyi iloisista kiljahduksista ja hassuista sattumuksista. Matka kesti toki tovin pidempään askeltaessamme päiväkodille takaperin, mutta toisaalta meistä jokainen oli läsnä tuolla matkalla enemmän kuin perinteisinä aamuina. Kaikki aistit terävöityivät, kun oli pakko havainnoida tarkemmin ympäristöä ja ottaa jokainen askel tietoisesti ja keskittyen. Kun sitten lähdin päiväkodilta kävelemään yksin pois, kävelin vielä pihan poikki selkä edellä. Askeltaessani takaperin mieleeni putkahti kuitenkin hyvin pian ajatus siitä, miten tyhmältä saatoin ohikulkijoiden mielestä näyttää kävellessäni yksin tuolla tavoin. Lasteni kanssa päiväkotiin tullessamme selkä edellä kävely ei tuntunut lainkaan kummalliselta, sillä vierelläni kulki kaksi lasta ja minulla oli järkevä – tai ainakin hyväksyttävä – syy tällaiseen hassutteluun. Suljettuani päiväkodin portin hyppäsinkin taas tavalliseen aikuiseen käytökseen, kävelin tihein askelin ja suorinta tietä määränpäähäni. Mielessäni leikittelin kuitenkin ajatuksella siitä, että voisin tehdä työmatkasta leikkiä helposti poikkeamalla totutusta. Voisin tehdä arjessa monia asioita toisella tapaa.

Usein me aikuiset ajaudumme ylläpitämään totuttuja, oikeaksi määrittelemiämme tapoja tehdä asioita ja kangistumme kaavoihimme. Emme enää kyseenalaista sitä, voisimmeko toimia joissakin tilanteissa toisin. Kadotamme kyvyn tarkastella asioita joka päivä uusin silmin ja unohdamme, että usein vaihtoehtoja toimia tilanteessa kuin tilanteessa on enemmän kuin se ensimmäisenä mieleen tullut, tuttu ja turvallinen tapa.

Jokaisen olisikin kenties hyvä silloin tällöin viettää nurinkurin päivää ja tehdä asioita vinksinvonksin tai ainakin heikunkeikun. Sen lisäksi, että voimme harjoittaa näin esimerkiksi läsnäolon taitoamme ja herätellä aistejamme uudella tapaa, myös aivomme saavat jumppaa. Rikkomalla arkirutiinejamme pakotamme itsemme pienessä mittakaavassa uudistumaan, ylittämään rajojamme, ja irrottautumaan tottumuksistamme.  Rikkomalla rutiinejamme voimme ylläpitää samalla yleistä valmiutta toimia luovasti arjessa.

Jo hyvin pienillä rutiinien muutoksilla saa jo paljon aikaan. On todettu, että jo kenkien laittaminen jalkaan päivittäin eri järjestyksessä näkyy muutoksina aivoissa ja hermoradoissa. Mieti, mitä sitten tapahtuukaan, kun muutokset ovat suurempia!

Kun rikomme totuttuja kaavoja, annamme tilaa luovuudellemme, ja voimme löytää lisää ilon ja innostuksen aiheita arjestamme uudella tapaa.

Voisitko sinä siis kokeilla rikkoa rutiinejasi jo tänään?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään mullistavia muutoksia edistääksesi hyvinvointiasi ja antaaksesi aivoillesi uusia virikkeitä. Kokeile vaikkapa tehdä tuttuja asioita eri tavoin kuin tavallisesti. Tai tee asioita, joita et tavallisesti tee ollenkaan. Salli itsellesi nurinkurisuus!

Hullunkurista viikkoa sinulle!

Mari Lämsä

Olen mukana syksyn Viisas Elämä -messuilla Tampereella.  Ohjaan lauantaina 10.9.2016 Vapauta sisäinen nauruvoimasi -workshopin klo 11 sekä pidän luennon klo 16 syksyllä ilmestyvän Naurun hyvää tekevä voima -kirjani teemoista.

Kommentoi!

kommenttia