Voimaantumisen hetkiä

Kesälomat lähenevät loppuaan ja paluu arkeen on edessä useimmilla meistä. Toivottavasti sinä olet ehtinyt ladata kesän aikana akkujasi ja tehdä asioita, jotka ovat nostaneet hymyn huulillesi. Ehkä olet kesällä luopunut arkisista rutiineistasi ja tehnyt jotain, johon sinulla ei ole ollut tavallisesti mahdollisuutta: olet nukkunut pitkään, nauttinut pitkistä lounaista tai virkistävistä päiväunista. Olet voinut paneutua sinulle tärkeiden ja iloa tuottavien harrastusten pariin tai vaikkapa uppoutua mielikuvitusmaailmoihin lueskellen tai istua laiturin nokassa kuunnellen hiljaisuutta. Usein juuri lomalla annamme itsellemme luvan heittäytyä elämään uudella tavalla. Unohdamme kiireen ja suorittamisen ja laskeudumme levolliseen läsnäoloon. Tapaamme ystäviä ja teemme iloa tuottavia asioita. Avaamme aistimme kesän äänille, tuoksuille ja mauille. Annamme kehollemme luvan tuntea täysillä. Nautimme lempeästä kasvojamme hivelevästä kesätuulesta ja varpaita kutittavasta ruohikosta. Kun arki taas koittaa, saatamme tuntea surua ja kaipausta joutuessamme palaamaan tuttuihin rutiineihin, velvollisuuksien ja vastuun maailmaan.

Mikään ei estä meitä kuitenkaan ottamasta mukaan arkeemme jotain tuosta loman aikana kokemastamme vapaudesta ja ilosta, erilaisista tavoista tehdä ja suhtautua asioihin. Arjessa menemme usein autopilotilla – totutulla tavalla. Kun haastamme tietoisesti itseämme poikkeamaan totutusta, voimme ylläpitää myös arjessamme lomilta tuttuja voimaannuttavia ja iloa tuottavia elementtejä. Vaikka esimerkiksi unirytmi on jaksamisen kannalta hyvä kääntää takaisin normaaliksi, voimme vaalia muita meille loman aikana voimia tuoneita asioita arjen keskellä. Jo pienet asiat ja muutokset toimintatavoissamme voivat tuottaa suuria elämyksiä jokaiseen päivään.

Voisitko sinä siis tarkastella, mitkä asiat ovat kesällä antaneet sinulle voimia ja iloa? Mitä olet tehnyt toisin kuin yleensä arjessasi? Olisiko näissä jotain sellaista, mitä voisit tietoisesti ylläpitää myös tulevien kuukausien aikana? Mitä, jos kirjaisit ylös ne asiat ja hetket, jotka ovat herättäneet sinussa positiivisia tunteita ja päättäisit, että jokaisena päivänä arjessasi vahvistat näitä asioita jollakin tavalla?

Me voimme luoda arkeamme jo ajatustemme ja mielikuviemme avulla haluamaamme suuntaan. Se, millaisia ajatuksia vahvistamme tänään, on usein todellisuuttamme huomenna. Arkikin on ihanaa, kun sen oikein oivaltaa! Sen sijaan, että heitämme hyvästit kesälle, vapaudelle, auringolle ja lämmölle, voimme myös tallettaa kaikki hyvät hetkemme sydämeemme. Voimme ottaa ne mukaamme arkeemme ja antaa niiden loistaa valoa ja iloa jokaiseen päiväämme. Voimme palata myös mielikuvissamme meille tärkeisiin hetkiin. Sanotaankin, että myönteisten ja meille iloa tuottavien asioiden tietoinen ajattelu lisää myös onnellisuuttamme. Myös jo pelkkä iloa tuottavien asioiden listaaminen herkistää näkemään elämän hyviä puolia – ja tämä taas vaikuttaa myönteisesti mielialaamme. Se, mihin käytämme mieltämme, vaikuttaa myös aivoihimme. Kun tietoisesti ylläpidämme taitoamme nauttia myös arkisista hetkistä ja teemme tilaa niille pienille asioille, jotka tuottavat meille iloa ja antavat voimaa, aurinko paistaa jokaisena päivänämme.

Iloista elokuuta sinulle!

Mari Lämsä

Olen mukana syksyn Viisas Elämä -messuilla Tampereella.  Ohjelmassa on lauantaina 10.9.2016 Vapauta sisäinen nauruvoimasi -workshop klo 11 sekä Avaa itsesi naurulle ja löydä tie elämäniloon -luento klo 16.

Voit lukea lisää järjestämistäni työyhteisöille ja yksityisille suunnatuista valmennuksista ja kursseista osoitteesta www.intovaattori.fi. Tulevista yksityisille suunnatuista kursseista saat tietoa myös seuraamalla päivityksiäni Facebookissa.

Kommentoi!

kommenttia