• Etusivu
  • Blogit
  • Ymmällä ravinto-ohjeiden ja sopivien ruoka-aineiden viidakossa 

Ymmällä ravinto-ohjeiden ja sopivien ruoka-aineiden viidakossa 

Hämmennytkö sinäkin, kun yksi asiantuntija sanoo yhtä ja toinen toista? Ravintoasioissa tuntuu olevan monta totuutta. Ketä siis uskoa? Entä mikä arvo on omilla tuntemuksilla ruoka-aineiden sopivuudesta? 

Olemme yksilöitä

Aluksi kannattaa tarkastella ihmisten yksilöllisyyttä. Olemme hyvin erilaisia niin ulkoa kuin ”sisältä”, joka tarkoittaa, että voimme reagoida eri tavoin samaan ruoka-aineeseen. Jollekin esimerkiksi sopivat maitotuotteet hyvin ja toinen saa vatsavaivoja tai ihottumaa.  Joku voi hyvin vähin hiilarein ja toinen taas ei jaksa ilman niitä. Kannattaakin kuulostella omaa oloaan, niin saa monia vinkkejä siihen, mikä itselle sopii ja mikä ei. 

Totuus on erilainen eri aikoina

Toisaalta on tiede. Monet tahot vetoavat erilaisiin tutkimuksiin ja se on tietysti ihan oikein. On paljon hyvää tutkimusta jota ilman ei päästä eteenpäin. Toki tavalliselle ruuankuluttajalle tutkimusten tulokset näyttäytyvät usein hyvin ristiriitaisina: ”ensin sanottiin näin ja nyt näin, joten en enää usko mitään” voi olla reaktio. Tarkemmin tarkasteltuna monet näistä suositusten muutoksista ovat kuitenkin hyvä asia, tieto lisääntyy ja tarkentuu. 

Itse ajattelen, että juuri tiedon muuttumisessa piilee totuus siitä, että maailma ei ole valmis. Koska kaikkea ei kuitenkaan tiedetä, eikä kaikkea ole tutkittu, ei voida väittää että jotain asiaa ei ehdottomasti ole olemassa. Tästä hyvä esimerkki on gluteeniyliherkkyys. Aluksi asialle naureskeltiin ja sitä pidettiin yliherkkien ihmisten vouhotuksena. Nyt vasta gluteenin vaikutukset ja vaikutusmekanismit alkavat paljastua ja samalla vähitellen kehittyvät testausmenetelmät. Asia on koko ajan ollut olemassa sitä ei ole vain osattu todeta ja hoitaa. 

Tutkimukset huomioivat toistaiseksi vain asiat, jotka vaikuttavat riittävän moniin ihmisiin. Yksilön kokemukset ja reagointi eivät tule esiin. 

Terve vaikka on oireita

Hankalassa paikassa on se, joka saa selvästi oireita, mutta niitä ei pystytä todentamaan tämän hetkisin menetelmin lääketieteellisesti. Hyvä esimerkki on tuttavani pieni poika, jolla on atooppinen iho. Joka kerta kun hän saa maitoa, nousee iholle isoja punaisia ihottumaläiskiä. Pojalla ei kuitenkaan ole todettu allergiaa, joka tämän aiheuttaisi. Näin ollen hän on ”terve” eikä voi saada todistusta maidottomasta ruokavaliosta päivähoitoon.  Ratkaisua ei tällä hetkellä ole, mutta varmasti joskus tulevaisuudessa syy reagointiin selviää. Nyt pitää vain välttää maitoa, vaikka äiti siitä saakin hankalan ihmisen maineen.

Terveyden tuntee olossaan

Itse ajattelen, että ihminen ei ole terve, jos hän ei tunne oloaan terveeksi. Terve ihminen on tasapainossa ja elämä tuntuu hyvältä. Verikokeet voivat osoittaa ihmisen olevan ihan kunnossa, mutta täytyy muistaa, että on monia asioita, joita ei vielä tutkita tavallisen sairaanhoidon piirissä. Näistä hyvä esimerkki on suoliston bakteerikanta, joka voi olla täysin ”sekaisin”: hyvä bakteerikanta on heikoilla ja huonot, sairautta ja huonoa oloa aiheuttavat bakteerikannat vallalla – syynä voi olla vaikka stressi, huono ruokavalio tai antibioottikuurit. Suoliston uumenissa voikin lymytä syy moneen vaivaan. Ehkä tulevaisuudessa suoliston bakteerikannan tutkiminen yleistyy ja hoidossa päästään vatsa- ja monien muidenkin vaivojen ”juurille”, hoitamaan vaivan syytä, ei vain oiretta. Siihen asti on toimittava oman tiedon ohjaamana.

Tutustu Annikan kirjaan: Virtaa ravinnosta!

Annika Havaste esiintyy yhdessä Tara Langen kanssa maanantaina 5.10.2015 Viisas elämä -klubilla, tervetuloa mukaan!

Kommentoi!

kommenttia