Zenimpi elämä – kohti mielenrauhaa

Zenimpi elämä – kohti mielenrauhaa. Kun lakkaamme yrittämästä kontrolloida ympäröivää maailmaa, annamme sille vapauden tuottaa meille onnea ja täyttymystä.

Me kaikki haluamme olla onnellisia ja löytää elämäämme tyyneyden. Siitä huolimatta löydämme itsemme yhä uudestaan tilanteista, jotka aiheuttavat meille kipua. Miksi ihmeessä?

Usein syynä on se, että miellämme onnemme riippuvan jostain, joka on ulkopuolellamme – toisista ihmisistä, olosuhteista, omaisuudestamme – ja pidämme näistä asioista kynsin hampain kiinni. Jos joudumme syystä tai toisesta luopumaan niistä, ahdistumme. Jos elämässämme tapahtuu muutoksia – meidät irtisanotaan, ihmissuhde päättyy – hätäännymme.

Ongelmana on, että kun takerrumme siihen, mikä on meille tuttua, emme pysty koskaan täysin nauttimaan nykyhetkestä. Tämä hetki ei pääse oikeuksiinsa, jos siihen sekoittuu aina menettämisen pelkoa.

Kun sen sijaan lakkaamme yrittämästä kontrolloida ja omistaa meitä ympäröivää maailmaa, annamme sille vapauden tuottaa meille onnea ja täyttymystä. Luopuminen turhasta takertumisesta avaa oven onnellisuudelle ja mielenrauhalle.

Takertumisesta luopuminen ei ole ihan yksinkertaista. Se ei ole päätös, joka kirpaisee vain kerran kuin laastarin irti repäiseminen. Se on päätös, joka on tehtävä yhä uudestaan päivästä toiseen, jopa hetkestä toiseen. Se edellyttää, että muutamme syvällä tasolla tapaamme olla vuorovaikutuksessa kaiken sen kanssa, johon vaistomaisesti haluaisimme takertua.

Matka kohti tyynempää elämäntapaa on helpointa aloittaa yksinkertaisesti, pienistä asioista. Seuraavilla vinkeillä pääset alkuun.

Lakkaa takertumasta kokemuksiin

Hyväksy jokainen hetki sellaisena kuin se on.

Älä yritä muuttaa tätä päivää eiliseksi; mennyt on mennyttä. Älä myöskään mieti, miten saisit kauniin hetken kestämään ikuisesti. Heittäydy huoletta hetkeen ja nauti siitä. Mikään ei ole pysyvää. Tätä todellisuutta vastaan taisteleminen aiheuttaa vain kärsimystä.

Usko, että tämä hetki riittää.

Huominen ei välttämättä ole tämän päivän kaltainen, vaikka miten yrittäisimme varmistaa kaiken pysyvän samanlaisena. Ehkä joudumme muuttamaan muualle tai vaihtamaan työpaikkaa. Ehkä parisuhteemme päättyy. Sellaiset asiat on parasta käsitellä sitä mukaa, kun on niiden aika. Juuri nyt meidän ei tarvitse tehdä muuta kuin arvostaa sitä, mitä meillä on. Se riittää.

Saa itsesi kiinni.

Huomaa, miltä tuntuu, kun yrität tarrautua ihmisiin, esineisiin tai olosuhteisiin tai pakottaa asioita tapahtumaan. Pane merkille, kun pidät kiinni, kontrolloit tai manipuloit, tai kun murehdit jonkin asian menettämistä sen sijaan, että yksinkertaisesti kokisit sen. Pysähdy. Näin voit alkaa ohjata ajatuksiasi uuteen suuntaan.

Määrittele itsesi joustavasti.

Me kaikki kasvamme ja kehitymme jatkuvasti. Määrittele itsesi tavoilla, jotka sietävät muutosta. Jos määrittelet itsesi omaisuutesi, rooliesi tai ammattisi perusteella, ruokit takertumista, koska silloin noiden asioiden menettäminen uhkaa koko identiteettiäsi.

Lakkaa takertumasta ihmisiin.

Jos koet arvosi olevan riippuvainen muista ihmisistä, heistä voi olla ylivoimaisen vaikea luopua. Muista, että olet arvokas, vaikka kukaan muu ei sanoisikaan sinulle niin. Tällä tavoin kohtaat toiset aidosti etkä keskity vain siihen, miltä he saavat olosi tuntumaan.

Vietä aikaa myös yksin.

Vaali omia harrastuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi – sellaisia, joita kukaan eikä mikään voi viedä sinulta. Pidä huolta siitä, etteivät ne ole riippuvaisia mistään muusta kuin omista arvoistasi ja innostuksestasi.

Kevennä otetta.

Tämä on terveiden ihmissuhteiden edellytys. Toisin kuin romanttisesti väitetään, et ole kenenkään toinen puolikas. Olet eheä omana itsenäsi. Voit pidellä toista lähellä sydäntäsi, mutta muista, että jos puristat liian lujaa, molemmat tukehtuvat.

Ole vuorovaikutuksessa monien kanssa.

Jos rajoitat itsesi yhteen tai kahteen ihmissuhteeseen, ne alkavat tuntua elinehdoilta. Kaikki tarvitsevat toisia ihmisiä, ja heitä on maailmassa miljoonia. Ole avoin uusille yhteyksille. Ajattele, että tulevaisuuteesi sisältyy runsaasti rakkautta, vaikka et takertuisikaan muutamaan tiettyyn ihmiseen.

Lakkaa takertumasta menneeseen

Muista, ettei menneisyyttä voi muuttaa.

Ei, vaikka kävisit sitä mielessäsi läpi yhä uudestaan. Ei, vaikka rankaisisit itseäsi. Ei, vaikka kieltäytyisit hyväksymästä sitä. Anna sen mieluummin mennä. Ainoa keino lievittää kärsimystä jo tapahtuneen suhteen on hyväksyä tilanne ja olla itselleen lempeä. Vain sinä itse voit solmia itsesi kanssa rauhan.

Rakasta, älä pelkää.

Kun takerrut menneeseen, syynä on usein pelko – pelko siitä, että pilasit ainoan mahdollisuutesi onneen tai siitä, ettet koskaan enää tunne yhtä suurta onnea. Keskity siihen, mitä rakastat. Niin luot onnellisuutta sen sijaan, että murehtisit se puutetta.

Tee tästä hetkestä tärkeä.

Sen sijaan, että mietit, mitä teit tai jätit tekemättä, millainen ihminen olit tai olit olematta, tee jotain arvokasta nyt. Ole hyödyksi nyt. Mene kurssille. Liity ryhmään. Auta apua tarvitsevaa. Tee tästä päivästä merkityksellinen, niin et ehdi murehtia turhia.

Kerro itsellesi tyyneyttä lisääviä tarinoita.

Se, miten koemme maailman, on pitkälti kiinni siitä, miten sen miellämme. Vastusta kiusausta kertoa itsellesi menneisyydestä dramaattisia tarinoita – miten kovin sinua loukattiin tai miten rankkaa kaikki oli. Keskity pikemminkin siihen, mitä opit ja ole kiitollinen noista opetuksista. Muuta et eilisestä loppujen lopuksi tarvitsekaan mukaasi.

Suhtaudu avoimesti.

Roikumme usein kiinni asioissa, tilanteissa tai ihmisissä, koska ne saavat olomme tuntumaan mukavalta. Tiedämme jo etukäteen, millaisia ne tunteita ne meissä herättävät – onnea, tyytyväisyyttä, turvallisuutta. Mutta myös uudet asiat, tilanteet ja ihmiset voivat herättää meissä vastaavia tunteita. Ja sehän selviää ainoastaan kokeilemalla.

Lakkaa takertumasta lopputulokseen

Kyseenalaista odotuksesi.

Odotatko kiihkeästi tiettyä lopputulosta – unelmatyöpaikkaa, täydellistä parisuhdetta, maailman ihaninta asuntoa? Saatat hukata aikaa elättelemällä mielessäsi harhakuvaa tulevaisuudesta, jolloin olet täysin onnellinen. Sellaista ei välttämättä koskaan tule. Arvosta mieluummin nykyhetkeä.

Luovu tarpeesta tietää.

Epävarmuus kuuluu elämään, vaikka miten haluaisimme tiettyjen asioiden tapahtuvan. Pakonomainen huomisesta huolehtiminen on turhaa, sillä horisontissa häämöttää aina uusi huominen, josta ei ole takeita. Paljon riippuu siitä, miten hyvin elät tämän päivän.

Älä turhaan odottele.

Voit elää merkityksellistä elämää nyt, vaikka pankissa ei olisikaan säästössä tiettyä rahasummaa eikä elämäsi muutenkaan olisi tip top. Kuulostele, mikä sinulle itsellesi on tärkeää ja ryhdy tekemään sitä. Mene näytelmäkerhoon. Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi eläinsuojelutyöhön. Liity kuoroon, maalaa, tanssi. Tee sitä, mitä rakastat. Älä odottele – tee se nyt.

Lakkaa takertumasta tunteisiin

Kohtaa epämukavat tunteesi.

Myönnä ne, ilmaise ne ja anna niiden sitten muuttua ja haihtua luonnollisella tavalla. Vaikka haluaisit velloa surussa, kiukussa tai turhautumisessa ikuisesti, säästä itseäsi. Ansaitset parempaa. Vaikka sinusta tuntuisi, että haluat yhä olla vihainen, todellisuudessa haluat solmia rauhan tapahtuneen tai pian tapahtuvan kanssa. Se on tietoinen valinta. Tee se.

Kirjoita ne muistiin.

Meillä ei aina ole tilaisuutta ilmaista ikäviä tunteitamme niille, jotka saivat ne heräämään meissä. Niitä ei silti tarvitse nielaista. Kirjoita ne vaikka päiväkirjaan tai vihkoon. Tai kirjoita kirje ja polta se. Mitä tahansa, mikä auttaa päästämään irti ja siirtymään eteenpäin.

Iloitse ja kiitä.

Nauti onnellisista hetkistä täysin sydämin. Huomaa, miten paljon mukavia asioita mahtuu synkempäänkin päivään. Iloitse elämästä. Kiinnitä huomio hyviin asioihin. Kiitä mielessäsi tai ääneen, kun jotain kivaa tapahtuu.

Zenisti tässä hetkessä

Koe, arvosta, nauti ja luovu – niin luot tilaa uusille kokemuksille.

Se ei aina ole helppoa. Joskus haluamme kiihkeästi takertua – fyysisesti tai mielessämme – ihmisiin, paikkoihin tai ideoihin. Meistä tuntuu, että ne tekevät olomme turvalliseksi. Saatamme ajatella, että emme pysty olemaan onnellisia ilman niitä. Se on täysin inhimillistä ja ymärrettävää.

Muista kuitenkin, että sinulla on joka hetki valta valita, miten elämän koet: takertuen, ahdistuen, pelokkaasti – tai vapaana, huolettomana, rakkaudessa.

Valitse rauha.

Leena Siitonen

Artikkelin inspiroi Lori Deschene, Tiny Buddha -sivuston perustaja.

Leena Siitonen, FM, on henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

Leena kirjoittaa ja luennoi henkisen kasvun aiheista, järjestää voimauttavia iltoja ja workshoppeja ja tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa.

Tilaa tästä Iloisen Auran uutiskirje! Saat inspiraatiota henkiseen kasvuun ja heti tilattuasi ilmaisen videoluennon Viisi vinkkiä lempeämpään arkeen.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, workshoppeihin, kursseihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan iloisia päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

Onko elämä joskus pelkkää suorittamista? Oletko usein liian ankara itsellesi? Hukutko välillä arjen vaatimusten keskelle? Tervetuloa Rakas ihana minä -verkkokurssille voimistamaan yhteyttä aitoon itseesi ja ottamaan askelia kohti itsesi hyväksymistä ja lempeämpää elämää! Voit aloittaa kuusiosaisen kurssin milloin haluat ja edetä kaikessa rauhassa, omassa tahdissasi.

Kommentoi!

kommenttia