Kaikki aistit auki kohti kevättä

Oi ihanaa, kevät tulee! Tämän lauseen ääneen sanominen saa aikaan kuplivan ilon tunteen sydämessäni. Kevään voi aistia kaikilla aisteilla, ensimmäiset kevään merkit ovat jo täällä.  Valo lisääntyy ja linnut visertelevät kevätsävelmiään. Räystäistä tippuu vesi ja tuoksuukin jo keväältä. Luonto heräilee taas eloon, samoin me ihmiset. On aika uuden luomiselle ja inspiraatiolle.

Valon lisääntyminen ja aistien avautuminen vaikuttaa tutkitusti ihmisten käyttäytymiseen. Keväällä meistä tulee sosiaalisesti aktiivisempia, liikumme enemmän ulkona ja hakeudumme paikkoihin, joissa voi tavata muita ihmisiä. Talvilepo on ohi ja on aika tulla esiin omista koloista. Tekee taas mieli lähteä sohvan nurkasta ulkoilemaan, metsään samoilemaan, tutkimaan kevään merkkejä ja uuden kukoistuksen alkua. Luontosuhteemme aktivoituu talven jälkeen. Metsän virkistävään ja hoitavaan syliin on taas helpompi sukeltaa. Maayhteytemme vahvistuu.

Metsässä liikkumiseen liittyy usein olennaisesti jokin aktiviteetti, kuten marjastus, sienestys, metsästys, kävely tai hiihto. Useinkaan emme osaa tai muista pysähtyä vain olemaan ja ihmettelemään luonnon kauneutta, rauhoittumaan tähän hetkeen. Oletko koskaan kokeillut, mitä tapahtuu kun pysähdyt ja uppoudut metsän tunnelmaan? Avaat kaikki aistisi ja havainnoit ympäristöäsi niin kuulo-, näkö-, haju-, tunto- kuin makuaisteja käyttäen. Tällainen läsnäolo rauhoittaa, tasapainottaa mieltä ja kehoa sekä antaa mahdollisuuden omaan kasvuun ja oman luontoyhteyden vahvistamiseen. Pysähtyminen on pieni lepotauko arjesta ja kun ihmismieli hidastuu, saatat alkaa huomaamaan asioita, joita et muuten näkisi tai kuulisi. Ne voivat olla esimerkikisi oman kehosi viestejä, jotka jäävät helposti arkisen kiireen jalkoihin. Tai ne voivat olla sydämesi kutsuviestejä johonkin sinulle tärkeään asiaan. Metsässä tietoisesti pysähtymistä kutsutaan metsäkylvyksi. Metsäkylvyssä nautit luonnon monimuotoisuudesta ja kauneudesta sekä pysähdyt olemaan läsnä sekä itselle että ympäröivälle luonnolle.

Metsäkylvyn positiiviset terveys- ja hyvinvointivaikutukset on kiistatta todistettu tieteellisin tutkimuksin. Ihmisen verenpaine, syke ja kortisolitasot madaltuvat. Immuunijärjestelmä vahvistuu ja stressitaso laskee. Metsäkylvyn jälkeen mieli on tyyni ja rauhallinen ja olo mitä mainioin.

Kevät on parhainta aikaa metsäkylvylle, koska luonnossa tapahtuu silloin paljon. Kaikille aisteille löytyy tarkkailtavaa.

Tässä 6 vinkkiä keväiseen metsäkylpyharjoitukseen:

 1. Hengitä syvään
  • Pysähdy ja hengittele muutaman kerran oikein syvään raikasta metsäilmaa keuhkoihisi ja tunne miltä ilma keuhkoissasi tuntuu.
 2. Kuuntele luonnon ääniä
  • Sulje silmäsi ja kuuntele luonnon ääniä. Mitä ääniä kuulet? Korkeita vai matalia ääniä? Lintujen laulua? Tuulen suhinaa? Veden ääniä? Keskity kuuntelemaan ääniä vähintään viisi minuuttia.
 1. Katsele ympärillesi
  • Avaa silmäsi, seiso paikallasi ja havainnoi mitä näet ympärilläsi. Keskity olemaan tässä hetkessä ja ihastele kaikkea kaunista ympärilläsi.
 2. Maistele metsän makuja
  • Onko metsässä jotain sellaista, mitä voisit maistaa? Keväisestä metsästä voit löytää maisteltavaksi esim. tuoreita kuusenkerkkiä tai ketunleipiä. Keskity siihen, miltä ne maistuvat? Happamilta, kirpeiltä tai ehkäpä makeilta? Muistathan, ettet pistä suuhusi mitään, mitä et tunnista tai ole varma, ettei se ole myrkkyllistä.
 3. Tunnustele luonnonelementtejä
  • Miltä sammal, puun oksat, kävyt ja puiden neulaset tuntuvat käsissäsi? Jos näet virtaavaa vettä, katsele ja kosketa sitä.
 4. Halaa puuta
  • Valitse puu, jota haluat juuri tänään halata. Paina poskesi puun runkoa vasten ja tunnustele miltä puun runko tuntuu käsiesi alla.

Luonto on ihmisen alkuperäinen koti ja aivojemme syvimmät kerrokset reagoivatkin luontaiseen ympäristöömme edelleen pääosin samalla tavalla kuin kivikaudella. Mitä useammin käymme metsässä ja mitä kauemmin siellä viihdymme, sitä paremmin voimme. Muistetaan kuitenkin, että pienetkin hetket luonnossa elvyttävät ja ovat tärkeitä hyvinvoinnillemme. Nautitaan siis kevään saapumisesta ja avataan kaikki aistimme sille. Keho ja mieli kiittää!

Metsäkylvystä ja muista metsän hyvinvointivaikutuksista sekä minun voimaannuttavista metsäkokemuksistani voit lukea kirjastani Metsän hoitava syli – rohkeasti omalla polulla (Viisas Elämä, 2022).

Henna Helmenmaa
IG: @helmenmaa

Kuva: Julia Alakulju

Kirjan voit tilata täältä:
https://kauppa.viisaselama.fi/sivu/tuote/metsan-hoitava-syli/4157475

Jaa artikkeli: