Kaikkialla vuoria – vastapäätä kapakka

SuomentajaKai Nieminen
ISBN9789522601537
SidosasuNidottu
Sivuja332
Julkaisupäivämäärä7.2.2013
Kirjastoluokka82.2

30,00 

Uudistettu laitos kaivatusta ja rakastetusta runokirjasta!


Saatat pitää myös näistä:

Haikuja ihmiskunnalle
Audrey Hepburn
Tyttö, jolla on alaselkätatuointi
Pohjoisen alitajunnan maa
Viisaus kaaoksen keskellä
Yoganandan elämä
Hyvästit tavaroille
Musiikki, henkisyys ja hyvinvointi
Wilhelmin saunakirja (e-kirja)
Haltiain kertomaa (e-kirja)
Osasto:

Kuvaus

Santooka (Taneda Shooichi, 1882–1940) ei menestynyt tässä maailmassa. Hän keskeytti yliopisto-opintonsa, ryyppäsi perheen saketehtaan vararikkoon ja jätti perheensä. Vanhainkirjainkauppiaaksikaan hänestä ei ollut. Hän ei pysynyt vauhdissa mukana – niinpä hän humalapäissään päätti pysäyttää junan, kiskoilla seisten, edestäpäin. Onneksi veturinkuljettaja ehti pysäyttää junan ennen Santookaa. Santooka vietiin läheiseen zentemppeliin selvittämään päänsä. Hän hylkäsi maailman ja ryhtyi kierteleväksi kerjäläismunkiksi.

 

Miksi hänenlaisensa väliinputoaja, juoppo ja resuinen kulkuri on jäänyt jälkipolvien mieleen? Koska hän osasi kirjoittaa runoja: villejä, vapaamittaisia haikuja.

 

Rakastettu japanilaisen kirjallisuuden suomentaja Kai Nieminen on laajentanut edellistä Santooka-valikoimaansa Vastapäätä kapakka Santookan yli 250 runoa sisältävillä päiväkirjamerkinnöillä. Lisäksi Nieminen on laajentanut edellisen laitoksen kokoelmakäännöksiä yli sadalla runolla.

 

Viimeisiin vaeltaviin erakkomunkkeihin kuulunut Santooka (1882–1940)  nousi kotimaassaan suuren yleisön tietoisuuteen 1970-luvulla. Santookan karismaattinen hahmo vetosi kansallisen identiteetin etsijöihin ja Japanin kirjallisen modernismin kannattajiin. Hänen runoissaan epätavallinen muoto, yllättävät kielikuvat ja zenuskomukset yhdistyvät perinteisiin aineksiin.

 

Kai Nieminen on yli nelikymmenvuotisen uransa aikana julkaissut kuusitoista runokokoelmaa ja suomentanut japanilaista kirjallisuutta: klassista ja modernia, runoa ja proosaa, näytelmiä ja esseitä. Hänet on palkittu viidesti valtionpalkinnolla, Eino Leinon palkinnon hän sai 1999. Vastapäätä kapakka -suomennoksestaan Nieminen sai kääntäjien Mikael Agricola-palkinnon vuonna 2003.

 

Basam Books on julkaissut myös nämä hänen runonsuomennoksensa:

 

Ema Saikoo: Tunteeni eivät ole tuhkaa (2009)
Ikkyuu: Riehaantunut pilvi ja Luurankouni (2010)
Wumen Huik’ai: Wumenkuan – Aukottoman portin puomi (2011)
Bashoo: Alati matkalla (2012)
Ryookan: Suuri hupsu (2012)

 

 

 

Kommentoi!

kommenttia

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Kaikkialla vuoria – vastapäätä kapakka”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.