Watt

AlkuteosWatt
SuomentajaCaj Westerberg
ISBN952553426X
SidosasuSidottu
Sivuja326
Julkaisupäivämäärä1.3.2006
Kirjastoluokka84.2
HuomioitavaaLoppuunmyyty

28,00 

Watt on tyylivirityksiltään monipuolisuuden ihme; se on sydäntä raastavan traaginen, siinä on posketonta komiikkaa ja railakasta herjaa.


Saatat pitää myös näistä:

Haikuja ihmiskunnalle
Audrey Hepburn
Tyttö, jolla on alaselkätatuointi
Pohjoisen alitajunnan maa
Viisaus kaaoksen keskellä
Yoganandan elämä
Hyvästit tavaroille
Musiikki, henkisyys ja hyvinvointi
Wilhelmin saunakirja (e-kirja)
Haltiain kertomaa (e-kirja)
Osasto:

Kuvaus

Tämä varhainen Samuel Beckettin romaani kertoo irlantilaisen palvelijan ja hänen isäntänsä groteskin ja epätodennäköisen tarinan. Sen kieli on radikaalin kaunista, sen proosa julman älykästä. Wattin upeasti toteutetun mustan komedian ydin lepää siinä voimakkaassa ja pelottavassa visiossa, joka teki Beckettistä yhden 1900-luvun vaikutusvaltaisimmista kirjailijoista.
Kirja kertoo miehestä nimeltä Watt. Juoni on varsin yksinkertainen: Watt matkustaa raitiovaunulla sekä junalla arvoituksellisen herra Knottin talolle, jossa hän palvelee aikansa. Tietyn ajan kuluttua, kun seuraava palvelija saapuu, Watt lähtee herra Knottin talosta, kävelee asemalle ja ostaa lipun pääteasemalle. Tämän kaiken meille kertoo Sam, joka on kuullut kertomansa Wattilta itseltään paikassa, jossa he kumpikin asuvat ja joka lähinnä muistuttaa valtaisaa mielisairaalaa.
Romaanissa ei ulkoisesti siis tapahdu paljon; se kuvaakin varsinaisesti Wattin pään sisäisiä ajatuksia ja mietteitä. Beckett jatkaa näin Joycen tapaan modernistisen kirjallisuuden perinnettä, jossa keskeinen ongelma on kuilu ihmisen tajunnan ja todellisuuden välillä. Watt on tyylivirityksiltään monipuolisuuden ihme; se on sydäntä raastavan traaginen, siinä on posketonta komiikkaa ja railakasta herjaa. Lisäksi se on filosofinen teksti, jonka analyysin kohteena on itse kieli.

Caj Westerberg sai käännöksestä merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta myönnettävän Agricola-palkinnon vuonna 2007.

Irlantilaissyntyinen Beckett kirjoitti Wattin vuosina 1942–1945 piileskellessään Etelä-Ranskassa saksalaismiehityksen aikana. Vuonna 2006 tulee kuluneeksi 100 vuotta Samuel Beckettin (1906–1989) syntymästä. Beckett tunnetaan Suomessa lähinnä näytelmistään, mutta hän kirjoitti myös runoja, lyhytproosaa sekä romaaneja.

Kommentoi!

kommenttia

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Watt”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.