Yhdeksän porttia

Hasidien salaisuudet

AlkuteosDevet bran, 1937
ISBN9529842821
SidosasuNidottu
Sivuja301
Julkaisupäivämäärä15.10.2003
Kirjastoluokka84.2
HuomioitavaaLoppuunmyyty

18,00 

”…hasidilegendojen mystiikka on hymyilevää ja kirkasta mystiikkaa, hellyttävää ja miellyttävää, ilman että sen syvyys samalla kärsisi.” Jiri Langer


Saatat pitää myös näistä:

Haikuja ihmiskunnalle
Audrey Hepburn
Tyttö, jolla on alaselkätatuointi
Pohjoisen alitajunnan maa
Viisaus kaaoksen keskellä
Yoganandan elämä
Hyvästit tavaroille
Musiikki, henkisyys ja hyvinvointi
Wilhelmin saunakirja (e-kirja)
Haltiain kertomaa (e-kirja)
Osasto:

Kuvaus

”Tapahtumat, tarinat, kuvaukset ja kerronta ottivat minut mukaansa, heittäydyin niiden mielikuvituksellisuuden, eksotiikan ja alkuvoimaisuuden vietäväksi ja luin lukemistani. Tarinoiden mystiikka ei ollut hämärää ja vaikeasti tulkittavaa, niiden kuvailemat ihmeet eivät olleet lainkaan pateettisia ja ällistyttäviä. Päinvastoin, ne olivat herttaisia ja yksinkertaisia nimenomaan siksi, että ne olivat ihmisen mittaisia. [–]
Kertoja yhdistää kaikkien juutalaiskaskujen perustana olevan naiivin hienostuneisuuden hienostuneeseen yksinkertaisuuteen, joka on suotu kaikkein suurimmille juutalaistaiteilijoille, kuten Heinelle tai Chagallille.”

Frantisek Langer kirjan jälkisanoissa ”Veljeni Jiri”

Maallistuneen juutalaisperheen poika Jiri Langer lähti vuonna 1913, yhdeksäntoistavuotiaana, viisisataa kilometriä Prahasta itään Galitsiaan, pieneen Belzin kaupunkiin, missä hasidilaisuus yhä eli voimakkaana nykymaailman ulottumattomissa. Hän palasi Prahaan perinteisessä juutalaisessa asussa ja noudatti tarkoin uskonnollisia tapoja ja sääntöjä, perheensä hämmennykseksi.

Langer alkoi kirjoittaa muistiin hasidien tarinoita ja legendoja, joita julkaistiin alun perin prahalaisissa lehdissä. Kirjana Devet bran (Yhdeksän porttia) ilmestyi Prahassa vuonna 1937. Puolitoista vuotta myöhemmin natsit miehittivät Tsekin länsiosan. Langerin kirja kiellettiin, sen kappaleita takavarikoitiin ihmisten kodeista ja koko painos tuhottiin. Silti tämä lyyrinen muistelmateos ja ainutlaatuinen kunnianosoitus hasidien kadonneelle kulttuurille elää yhä. Se on käännetty mm. saksaksi, italiaksi, englanniksi ja nyt suomeksi.

Kommentoi!

kommenttia

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Yhdeksän porttia”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.