Parhaat vinkit omannäköisen hyvinvoinnin löytämiseen

Olen toiminut hyvinvointivalmentajana reilu 10 vuotta. Tänä aikana olen nähnyt kuinka omaa hyvinvointia etsitään, suoritetaan ja ollaan silti löytämättä.

Viime vuosina on onneksi lisääntynyt itsensä kuuntelun tärkeys. Se ei kuitenkaan ole aina helppoa. On helpompi vain noudattaa jonkun antamia ohjeita ja suorittaa niitä pysähtymättä tai sen enempää keskittymättä.

Hyvinvoinnista kokonaisuudessaan on tullut entistä enemmän suoritettava asia. On pakko jaksaa liikkua, on pakko löytää aikaa palautumiselle, on pakko vahvistaa itsetuntoa, on pakko olla oman elämänsä guru. Kaikessa. Uskon, että tähän vaikuttaa suuresti sosiaalinen media.

Riittämättömyyden tunne on yleistä

Monet ihmiset kokevat riittämättömyyden tunnetta. Sosiaalisessa mediassa muiden elämä näyttää täydelliseltä. On siisti koti, ihanat ja kiltisti käyttäytyvät lapset, on mahtava työ ja sopivasti omaa aikaa. Parisuhde on täydellinen ja rakkaus kukoistaa. Treenit rullaa kaiken rinnalla upeasti ja tuloksiakin syntyy jatkuvasti. Siltä se näyttää, mutta totuushan se ei ole.

Vaikka ihmiset ymmärtävät ettei sosiaalinen media ole koko totuus, se silti luo paineita ja riittämättömyyden tunnetta. Sen vuoksi on helppo lähteä ohjeiden kelkkaan ja alkaa suorittamaan omaakin hyvinvointia. Syventymättä sen enempää oikeasti siihen, että mitä se omannäköinen hyvinvointi merkitsee.

Mistä voi tietää mikä on omannäköinen hyvinvointi?

Ei ole helppoa löytää vastauksia omannäköiseen hyvinvointiin, mutta kun uskaltaa pysähtyä ja kuunnella vastauksia, se löytyy. Ensin on tärkeä vähentää vertailua muihin ja ajatusta siitä, että pitää.

Kirjoitan kirjassani Askel kerrallaan – siitä, että pysähdy ihan ensin siihen mikä on tärkeää sinulle, ei naapurillesi tai äidillesi. Mistä sinä pidät? Mitä itse asiassa hyvinvointi sinulle tarkoittaa? Näihin kysymyksiin olisi hyvä pystyä ensin antamaan vastaus ja sen jälkeen on helpompi lähteä selvittämään omannäköistä hyvinvointia.

Esimerkiksi: Onko juoksu mielestäsi kivaa vai juoksetko kieli vyön alla vain siksi, että olet kuullut sen olevan hyvä ja tehokas liikuntalaji? Tai: Onko sinulle tärkeää näyttää ulkoisesti tietynlaiselta tai painaa tietyn verran? Vai onko se median luomaa painetta?

Kokeile ja saa vastauksia

Kokeilemalla esimerkiksi erilaisia liikuntalajeja löydät sen mistä juuri sinä pidät. Kaikkien ei ole pakko käydä kuntosalilla, eikä kaikkien ole pakko tykätä juoksemisesta. Sinun lajisi voi olla tanssi tai sauvakävely. Jooga tai uinti. Mikä vain, joka tuottaa sinulle hyvää mieltä ja oloa treenin aikana ja sen jälkeen.

Mieti myös muita hyvinvoinnin osa-alueita. Miten sinä palaudut? Mikä on sinulle sellaista tekemistä, jossa sykkeesi laskee ja mieli rentoutuu? Onko se luonnossa kävely, avantouinti vai kenties pyykkien lajittelu? Kaikki ei rentoudu samalla tavalla.

Mieti moneltako sinun on optimaalista käydä nukkumaan, jotta saat hyvät yöunet? Mikä on sinulle riittävä määrä unta? Sanotaan, että aikuinen tarvitsee noin 7-9 tuntia unta yössä, jotta saa tarpeeksi palauttavaa unta. Jos käyt tällä hetkellä myöhään nukkumaan ja heräät aikaisin, olisiko illalla mahdollista jättää jokin asia tekemättä ja priorisoida unta? Vain sinä tiedät vastaukset.

Unohda suorittaminen ja muiden miellyttäminen

Kun etsit vastauksia siihen mikä on sinun näköinen hyvinvointi; unohda suorittaminen ja muiden miellyttäminen. Muista se, että tämä elämä on sinua varten. Tee niitä asioita, joista nautit ja pidät. Pysähdy katsomaan asioita, mitä olet jo tehnyt! Nauti niistä ja ole ylpeä itsestäsi. Pyri pois siitä, että teet asioita miellyttääksesi muita.

Kun voit itse hyvin ja elät omannäköistä elämää ja hyvinvointia, olet myös parempi ihminen ympärillesi. Sinun ei tarvitse ajatella, että olet tärkein henkilö elämässäsi. Varsinkin jos sinulla on lapsia, he monesti ovat tärkeimpiä. Et saa kuitenkaan unohtaa itseäsi vanhemmuuden alle tai työtaakkoihin. Nosta itsesi korkeammalle jalustalle, kuin nyt olet. Itsestä huolehtiminen ja itsensä rakastaminen ei ole pois rakkaudesta muita kohtaan.

– Monna

Monna Pursiaisen uutuuskirjan Askel kerrallaan! – Löydä oma hyvinvointisi voit tilata täältä:
https://kauppa.viisaselama.fi/sivu/tuote/askel-kerrallaan-/4964247

Jaa artikkeli: