Rakkautta työtä kohtaan

Tuntuuko työn rakastaminen utopistiselta ajatukselta?

Arjen pyörityksessä työ voi tuntua uuvuttavalta ja epäantoisalta. Mutta jos opimme löytämään rakkautta työtä kohtaan, kaikki voi muuttua. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että meidän täytyy irtisanoutua nykyisestä työstämme ja jättää hyvästit kaikille kiperille tilanteille sekä haastaville ihmisille, vaan se tarkoittaa näkökulman muuttamista työtä ja sen alueita kohtaan.

Näkökulman muuttaminen on taitolaji. Sitä voi harjoitella, kuten Adam Grant opettaa kirjassaan Mieti vielä. Tätä taitoa voi hyödyntää moneen asiaan, kuten näkemyksen laajentamiseen ja asioiden ymmärtämiseen, mutta myös lempeämmän elämänasenteen harjoittamiseen. Kun katsot työtäsi ja elämää ympärilläsi, katsot omaa luomustasi.

Sinun alitajuntasi on luonut kaiken, mitä näet. Olet tehnyt jatkuvasti erilaisia valintoja päätyäksesi sinne, missä nyt olet. Tämä näkökulma, joka avaa ymmärtämään, että emme ole olosuhteiden uhreja, vaan valintojen aktiivisia tekijöitä, on ensimmäinen askel rakkauden löytämiseen kaikessa, myös työssä. Kun katsot omaa työtäsi, mitä sellaisia asioita näet, joista voit olla kiitollinen? Mitä sinun tulisi ikävä, jos nyt jättäisit työsi ja siirtyisit uuteen? Mikäli näkökulman muutos ei käännä vaakakuppiasi iloon ja rakkauteen, voitko ajatella jotain muuta työtä, jossa olisit onnellisempi?

Olemme syystä tai toisesta juuri siinä pisteessä elämässämme, mitä nyt elämme. Mikäli työstä on mennyt maku, muistele, miksi alun perin valitsit tämän työn? Mikä oli motivaatiosi? Voitko löytää uudestaan sen alun innostuksen ja syyn työn tekemiseen? Jos motivaatiosi on elättää perhettäsi, tarkoituksesi ovat hyvin merkitykselliset ja lähtöisin perheestä huolehtimisesta, rakkaudesta. Voit laajentaa tätä rakkaudellista tunnetta koskettamaan työssä vietettyjä hetkiä, teethän sen rakkaudesta lähimpiisi.

Rakkaus omaa työtä kohtaan on suurin voimavara, jonka voi löytää vain näkökulmaa vaihtamalla tai kokonaan uuden työn parissa. Rakkaus toimii ehtymättömänä generaattorina tuottaen valovoimaa ja motivaatiota. Kun teemme työtä, jota rakastamme, emme koe väsyvämme ja olemme onnellisina, pysymme terveempinä ja työympäristömmekin voi paremmin. Asiakkaat, joita kohtaamme, aistivat onnellisuuden ja sitoutuvat meihin paremmin.

Näkökulman vaihtaminen ja objektiivinen tarkastelu voi avata huomaamaan, että kaikki onkin jo hyvin. Teet työsi huolellisesti ja näet kätesi jäljen, voit levittää hyvää työn jälkeä ympärillesi asiakkaisiin, kollegoihin ja muihin ihmisiin. Kun valitset tekeväsi parhaasi, pienissäkin tehtävissä, voit luoda tilanteisiin lisää merkityksellisyyttä. Vietämme työssä merkityksellisen osan elämäämme. Kun löydämme työn, jota rakastamme tai löydämme rakkaudellisia merkityksiä siitä, mitä jo teemme, me voimme luoda elämäämme lisää aikaa. Työ voi olla jatkuvasti palkitsevaa.

Kun nuorena tein työtä siivousalalla ja samalla lopettelin iltalukiota, oli työ hyvin rankkaa. Mutta silti löysin siitä ulottuvuuksia, joista nautin. Oli hienoa nähdä oma kädenjälki valmiissa työssä. Pystyin säästämään aikaa ja iloita siitä, miten ketterästi työ sujui. Tiimimme oli lämminhenkinen ja pitkään työtä tehneet rouvat kohtelivat meitä nuoria kuin tyttäriään. Kun laskin yhteen hyvät asiat, tunsin todella rakkautta tätä koko työnkuvaa kohtaan.

Myöhemmin, opiskelujen edetessä ja ennen kuin olin luovalla alallani, saatoin löytää tämän saman omistautumisen ja rakkaudellisen työn tekemisen tunteen eri paikoista: kauppojen vihanneshyllyjen kauneudesta, tehtaan tuotantohihnan ketterästä toiminnasta, ihmisistä ja uusista kokemuksista.

Tänä päivänä minun on helppo rakastaa sitä mitä teen, olen valinnut kenttäni ja sen jokaisen osa-alueen. Kun jätän kirjanpitoa, on sitä vaikeaa rakastaa – mutta vaakakupissa on niin paljon kiitollisuutta, rakkautta ja myötätuntoa sekä mahdollisuuksia, että pienet negaatiot eivät sitä heilauta. Rakkaus työtä kohtaan on omalla osallani ollut tie, jossa olen vaihtanut sekä aloja, että toimipaikkoja. Olen oppinut matkalla paljon ja näistäkin kokemuksista voin olla onnellinen, se on ollut polku asioihin, jotka ovat hyvin juuri tänään.

Katsele omaa työuraasi ja polkuasi myötätuntoisin silmin. Millaisia kokemuksia sinulla on ollut, kun katsot niiden hyviä puolia ja mukavia muistoja? Rakastitko työsi jotain osa-aluetta? Voitko löytää rakkautta tämän työsi eri puolista? Tai voitko joka aamu herätä tunteeseen, että teet merkityksellistä työtä, tuoden hyvinvointia perheellesi, antaen rakkauden tunteen levitä myös työhösi? Joskus on tarpeellista vain siirtyä eteenpäin, kohti omaa polkua. Ehkä rakkaus työtä kohtaan odottaa uudella polulla.

Julia Alakulju

IG: julia_unelmien_idea

kuva: Anna Dammert

Jaa artikkeli: