Unelmien idealla oman työelämän johtoon

”Pääset irti oravanpyörästä, olet täysin vapaa luomaan omannäköistä elämää. Voit luoda aikataulusi, omat prosessisi ja jopa valita omat asiakkaasi”. Monet unelmoivat yrittäjyydestä ja sen mukanaan tuomasta vapauden mielikuvasta. Onko todellisuus kuitenkaan näin ruusuista?

Yrityksen perustaminen arveluttaa syystä. Se voi tuntua pelottavalta askeleelta myös yhteiskunnan kannalta. Aloittavan yrittäjän epävarmuus tulojen riittävyydestä voi huolettaa – etenkin haastavina aikoina. Moni yrittäjä muistaa hyvin stressaavat ajat yrityksen perustamisesta, mutta myös vapauden tunteen. Työelämän ja vapauden tasapaino onkin monelle yrittäjäksi ryhtyvälle tärkeitä uran valinnassa. Elämän arvot, perhe ja vapaa-aika tuntuvat tärkeiltä, eikä niitä haluta uhrata työn alttarille. Yrittäjyydessä moni voi löytää kultaisen keskitien, jolla toimeentuloa tulee sopivasti ja työelämä tuntuu mielenkiintoiselta. Moni yrittäjä lähteekin alalle, jossa pääsee tekemään työtä omilla vahvuuksillaan.

Samaan aikaan, kun maailman tilanne voi näyttää haastavalta, nousee uusia mahdollisuuksia ja syntyy upeita onnistumisia. Muutosten rytinässä myös tarpeet löytävät uusia ulottuvuuksia ja ostokäyttäytyminen voi olla arvaamatonta – ja tämä saattaa avata aivan uusia ovia menestyville ideoille. Olemme saaneet ihailla kotikuljetus -palveluiden menestystä, verkkokauppojen onnistumisia ja vastuullisuuden nousua uuteen kukoistukseen. Mineraalit ja akut sekä sähköön perustuvien ratkaisuiden kehittäminen on ampaissut raketin lailla eteenpäin. Ekologiset mahdollisuudet ja omavaraisuus kiinnostaa.

Idean kysyntä on kiinni idean toimivuudesta. Yritysidean ei tarvitse olla ”jotain ihan uutta” tai ”uniikkia”, ja jos idealla ei ole valmiiksi yhtään kysyntää, voi olla hidasta tai jopa mahdotonta aloittaa uutta nollasta. Uutta yritystä perustavan onkin hyvä miettiä, mihin tarpeeseen palvelu tai tuote tulee. Mitä enemmän se ratkaisee ihmisten haasteita, sitä paremmin ja nopeammin liiketoiminta voi käynnistyä. Loistavia liikeideoita ei kuitenkaan kasva joka oksalla, vaan ne odottavat oivaltamista ja kehittämistä. Meillä kaikilla on luovuutta ja kekseliäisyyttä, joiden avulla voimme luoda hyödyllisiä ideoita. Kun annamme itsellemme aikaa ja rauhaa, voimme onkia alitajuntamme puutarhasta ideoita, joista voi syntyä omaa tai muiden elämää parantava tuote tai palvelu. Ideat saattavat syntyä hyvinkin äkillisesti tai toisaalta muhia pitkään. Joku voi saada elämänsä idean vaikkapa suihkussa, kun toinen taas kehittää ideoitaan pitkin matkaa samalla yritystään kehittäen.

Oma tarinani yrittäjänä alkoi 1999, kun valmistuin AMK-medianomiksi ja perustin lopputyönäni graafisen suunnittelualan yrityksen. Myöhemmin opiskelin kuvaajaksi, hyvinvointivalmentajaksi, koulutetuksi hierojaksi, elokuva-alaa, visuaalista suunnittelua ja kauppatieteen maisteriksi. Takanani on useita yritysmuotoja ja pienyrityksiä sekä alan vaihtoja. Minulle yritys on kuin luova kone, joka tekee ideat näkyviksi ja mahdollistaa vapaan elämäntavan. Yrityksen kautta olen voinut kokeilla myös erilaisia ammatteja ja töitä. Olen testannut ja vaihtanut ketterästi, vaihtanut pois ja ottanut tilalle uutta, löytänyt reittini työhön, jota voin rakastaa.

Olen kirjoittanut oppaan ideoiden luomiseen ja yrityksen perustamiseen. Teos Unelmien idea käsittelee ideoita, mistä ne tulevat, ja miten luovuutta ruokitaan. Ideoiden pohtiminen ja luovuuteen rohkaiseminen saa meidän alitajuntamme aktivoitumaan ja voimme löytää jotain ihan uutta. Lisäksi kirjassani kerron siitä, miten ideaa tulisi analysoida, jotta voit löytää yrittäjänä toimivia ideoita itsellesi ja yrityksellesi. Kirjan kolmas osa painottuu hyvinvointiin, sillä terveys on jokaisen tärkein voimavara, yrittäjälle sen merkitys vielä korostuu.

Rohkaisen sinua kehittämään omia tavoitteitasi tukevia ideoita, jotta voit elää sekä inspiraatiosta että ilosta käsin. Sillä se tunne, kun luot oman ideasi näkyväksi, tuottaa valtavasti iloa. Uskalla, luo ja tee elämästäsi seikkailu.

Julia Alakulju

IG: julia_unelmien_idea

kuva: Anna Dammert

Unelmien idea (Viisas Elämä 2023) -kirjan voit tilata täältä:
https://kauppa.viisaselama.fi/sivu/tuote/unelmien-idea/4428066

Jaa artikkeli: